Skip to main content
Közérdekű
By 2022. december 20.január 12th, 2023No Comments

Életvidám időskor közösségben

Lassan két hónapja működik az idősek nappali foglalkoztató központja községünben a polgármesteri hivatal sikeres pályázata révén. Röviden összefoglaljuk eddigi tevékenységét.

Novemberben elkezdtük a tevékenységeket a csíkbánkfalvi Orbán László Közösségi Házban, az idősek nappali foglalkoztató központjában. A programban résztvevő időskorúak többnyire 65 év feletti személyek, akik megőriznék szellemi frissességüket, illetve a masszázs jótékony hatását szeretnék kipróbálni. Eddig összesen 34 szépkorú látogatta a központot, akiknek igyekszünk olyan programokat szervezni, amellyel hozzájárulhatunk a vidám, méltóságteljes időskor megéléséhez. Fontosnak tartjuk, hogy az idősek klubja segítsen a meglévő hobbikat, érdeklődéseket erősíteni, illetve újakat megismertetni a községünkben élő idősekkel, emellett cél, hogy a programjaink lehetőséget biztosítsanak a találkozásokra, a közös időtöltésre, illetve az idősek egészségi állapotának fenntartására. A magány legyőzése érdekében egy közösséget kínálunk az időseknek, ahol megoszthatják egymással a korral járó gondokat, szenvedéseket és örömöket is. Emellett bevezetjük őket az egyre szélesedő világ újdonságaiba és a kreativitás szépségeibe. Éreztetjük velük, hogy továbbra is értékes tagjai a társadalomnak.

Heti tevékenységeink naponta 10-14 óra között zajlanak, ahol lehetőség van masszázsra és gyógytornára, rendszeres időstornára, szellemi aktivitást segítő foglalkozásokra, kézműves tevékenységekre, hitéleti csoportok megtartására, kártyázók klubbjához való tartozáshoz. November végén meghívtuk a csíkmadarasi Balázs Csilla szenior örömtáncoktatót, aki a dánfalvi csoportjával bemutatta az idősebb korosztálynak kifejlesztett közösségi mozgásformát. A Hargita Stúdió stábja rögzítette az eseményt, amelyet december 27-én közvetítenek az Erdély TV-ben is.

Csoportunk bevállalta a közösségi adventi koszorúnál a negyedik gyertyagyújtási ünnepség szolgálatát, ezért énekeket tanulunk arra az alkalomra. Hisszük, hogy ezek az együttlétek még erősebben össze tudnak kovácsolni, általuk jobban megismerjük egymást és édes gyümölcsöt terem.
Ami a jövő évi terveinket illeti, a csoportfoglalkozások mellett hangsúlyt fektetünk a közösségi rendezvényeken való részvételre, tavasszal kirándulást szervezünk, farsangolunk más idős csoportokkal, egészségmegőrző előadásokat szervezünk, és megtanulunk szenior örömtáncot járni.

Felkérésünkre egy helyi idős néni így fogalmazott az Orbán László Közösségi Házban zajló tevékenységekről:

A nevem Péter Magdolna, 70 éves vagyok. Nemrég találkoztam az idősek nappali foglalkoztató csoportjával.

Urus Elvira, otthoni idősgondozó beszélt nekem róla, hogy egyszer el kell mennem, és részt kell vegyek a programokon. Mivel szeretek közösségbe járni, megfogadtam a tanácsát. Szóltam a szomszédasszonyoknak, hogy ők is jöjjenek el. Gondoltam, ha jól érzem magam, hát ők is részesüljenek belőle. Így négyen mentünk a közösségi házba, nem is bántuk meg, nagyon jól éreztük magunkat. Éppen a Szentírásból választott egy igét Kakucs Szidónia csoportvezetőnk, és azt boncolgattuk, ami nagyon érdekfeszítő volt. Másik alkalommal volt egy közös összejövetel, ahol a felcsíkiak találkoztak az alcsíki idős csoporttal, felejthetetlen élménybe volt részünk. Széken ülve egy koreográfiát tanultunk meg, amelyet a szemben ülő társunkkal »táncoltuk«. Nagyon sokat kacagtunk, örültünk a jó élménynek. Énekelünk is együtt, hisz készülünk a negyedik adventi gyertyagyújtásra. Egy másik értékes program volt, amikor a főesperes úr tartott előadást a Bibliáról, kéthetente van a folytatás. Szóval remek időtöltés, én csak ajánlani tudom minden idős, szépkorú társamnak, hogy ne szalasszuk el ezt a csodálatos alkalmat. Én és a társaim nagyon szeretjük.”

Az idősekben van az életbölcsesség. Egy szép idős arc, egy gyönyörű idős kéz, a meghozott korábbi döntések ezreinek lenyomata. Minden szépkorú hordoz magában egy történelemkönyvet, melyből sokszor érdemes meríteni, tanulni. Mindig többek leszünk egy kicsivel, amikor velük időt töltünk. A lelkük hatalmas kaput nyit meg, ahonnan csak úgy árad a szeretet.

Kakucs Szidónia, szociális munkás