Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2024. június 3.No Comments

Kájoni János-díjjal elismert néprajzkutató

Dr. Bárth János néprajzkutató munkásságát Kájoni János-díjjal ismerte el Hargita Megye Tanácsa a községünkben megtartott könyvbemutató apropóján május 31-én.

 

Hol lakik a megyebíró? című tanulmánykötetének bemutatására készült dr. Bárth János Csíkszentgyörgyön múlt pénteken. Az esemény felvezetőjében Réti Zsófia polgármester köszöntötte az összegyűlteket, és méltatta az idén nyolcvanadik életévét betöltő néprajzkutatót. Mint a községvezető beszámolt róla, a községünkben és a Székelyföldön végzett tudományos munkája okán előterjesztette díjazásra a szerzőt Hargita Megye Tanácsának. Ennek okán az intézmény úgy döntött, hogy Kájoni János-díjjal ismeri el dr. Bárth János munkásságát, mint a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet, valamint a közművelődésben hosszú időn keresztül

maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végező személyt.

Borboly Csaba Hagita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a professzornak értékteremtő munkáját, hogy olyan kiadványokat adott ki a kezéből, amihez több Hargita megyei település lakói nyúlhatnak szükség esetén, egy alapot biztosít a közösségekért végzett munkában. Ezt követően Basa Zsuzsanna alpolgármesteri tanácsadó olvasta fel a díjazott laudációját, majd átadták dr. Bárth Jánosnak a Kájoni János-díjat és a vele járó ezer lejes könyvásárlási utalványt. Ezt követően Pál Vilmos Barna csíkszentgyörgyi főseperes-plébános és Kézdi József, Csíkszentgyörgy Közbirtokosságának elnöke is méltatta a néprajzkutató munkásságát.

A díjazott megköszönte az elimerést az előljáróknak, valamint feleségének a munkájában való kitartó segítségnyújtást. Ezt követően Hol lakik a megyebíró? című legutóbbi kiadványát mutatta be, amelyben 28 tanulmány kapott helyet. Emellett a jelenlevők azt is megtudhatták, hogy ennnél sokkal több tanulmányt írt a professzor az elmúlt években, amelyek többek között múzeumi évkönyvekben, konferenciakötetekben, szakmai lapokban jelentek meg. Két dolog köti össze az azokból kiválogatott 28 különböző témájú írást, egyrészt, hogy

mind erdélyi vonatkozásúak, illetve hogy mindet dr. Bárth János írta.

Azt is kifejtette a szerző, hogy a témái tükrözik a tudományos érzékenységét is, hiszen leggyakrabban arról ír, ami igazán foglalkoztatja, vagyis az élettörténetek, hogy korábban mit ettek, hogyan öltözködtek, építkeztek, miben hittek az emberek. Előre bocsátotta, hogy az egyes települések helyi társadalmainak nagy szerveződései rajzolódnak ki a tanulmányokban, amelyek témaválasztását egyenként ismertette is. A könyvbemutató végén megköszönte a munkájához nyújtott támogatást feleségének, a csíkszetngyörgyi közbirtokosságnak, a helyi polgármesteri hivatalnak és az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulásnak.