Skip to main content
AktuálisKözérdekű
By 2022. július 5.november 17th, 2022No Comments

Memoár a dusnoki látogatásról

Egy június végi hajnalon 50 fős csík­szentgyörgyi és csíkbánkfalvi lakosok­ból álló csapat indult el, hogy látogatást tegyen testvértelepülésünkön, Dusno­kon. A vidám, jó hangulatú utazás alatt elhangzott, hogy a dusnoki kapcsolat megálmodója és kivitelezője Kézdi Jó­zsef csíkszentgyörgyi közbirtokossági elnök úr volt, aki a nehezebb időkben is szívén viselte a két település közötti kapcsolat alakulásának sorsát.

A délutáni órákban érkeztünk meg Dusnokra. Annak a meleg, szívélyes fo­gadtatásnak a leírására, amelyben ré­szünk volt, nehéz szavakat találni.

A sok év utáni viszontlátás öröme könnyeket csalt sokunk szemébe. Gazdag, válto­zatos program várt ránk az elkövetkező napokban.

Meglátogattuk és kisvasúttal körbeu­taztuk Baja város turisztikai látványossá­gait, továbbá részt vettünk egy szekszár­di borkóstolón, valamint sétálhattunk a Vajas parti házastársak sétányán. A leg­emlékezetesebb mégis az volt, hogy részt vehettünk a dusnoki testvéreink egyik legszebb hagyományos ünnepségén, a Szent Iván-éji csónakos, zenés, fáklyás felvonuláson a Vajas folyón. Ez a dusno­kiak fogadalmi ünnepe, amely 1894. jú­nius 24-re nyúlik vissza, egy akkor pusz­tító jégverés emlékét idézi fel. Mostanra vidám énekszótól és kurjongatásoktól hangos, mintegy 1500 méteres csónaká­zással összekötött ünnepséggé fejlődött Szent Iván napja.

Vasárnap délelőtt közös ünnepi szent­misén vettünk részt, majd a szállásadó barátaink társaságában fogyasztottuk el a vasárnapi ebédet. Délután könnyes búcsút vettünk vendéglátóinktól, és a mielőbbi viszontlátás reményében indul­tunk el hazafelé feltöltődve a barátaink­kal megélt tapasztalatokkal, élményekkel.

Tatár Ilona