Skip to main content
Actual
By 2022. mai 24.No Comments

Un an de succes în ciuda adversităților

A fost un an plin de evenimente pentru Primăria Comunei Ciucsângeorgiu. Din cauza situației pandemice s-a anulat ședința satului, relatăm mai jos activitățile mai importante.

Primarul Réti Zsófia a împărtășit câteva gânduri: „am avut un an bogat și plin, datorită spiritului de echipă așa cum arată și următorul raport, s-au întâmplat multe în comuna noastră, în ciuda faptului că a trebuit să învățăm să trăim cu virusul. Cred că vorbele lui Wass Albert sunt relevante și astăzi. Lecția și concluzia lui este că trebuie să ne stabilim o direcție clară – ca persoane private, profesioniști, politicieni, exploratori științifici, copii, adulți, profesori – bunăvoința și decența pe care le transmitem unii altora contează cel mai mult. Oglinda trebuie să o ținem în fața noastră în primul rând.

Îmi doresc ca bunăvoința și corectitudinea să ne ghideze pașii și acțiunile noastre în anul care vine. Fie ca acesta să fie ghidul nostru în casele noastre, la locul de muncă, în familiile noastre, și atunci vom putea visa la un viitor mai bun, mai liniștit, mai pașnic.

Despre buget

Conform echipei contabil la jumătatea lunii decembrie a avut loc a cincea rectificare bugetară din acest an, din cauza unor modificări ale alocațiilor de stat, a unor noi subvenții pentru încălzire, a unor solicitări din partea școlilor și a unor venituri suplimentare din anumite taxe și impozite locale. Pe parcursul anului, instituția a cheltuit: 3,25 milioane de lei pentru cheltuieli de personal – din care 1,8 milioane de lei au fost pentru salariile angajaților primăriei, consilierilor și zilierilor, iar 1,4 milioane de lei pentru indemnizațiile a 32 de asistenți medicali personali și 24 de persoane cu handicap grav. În plus, 1,04 milioane de lei au fost cheltuiți pentru întreținere, aproape 340.000 de lei pentru reparații diverse, peste 91.000 de lei pentru remedierea pagubelor produse de inundații, 554.000 de lei pentru întreținerea instituțiilor de învățământ și 1,25 milioane de lei pentru investiții. Astfel, cheltuielile totale ale instituției se ridică la 6,53 milioane de lei până la jumătatea lunii decembrie. Experții au adăugat că veniturile lor până la jumătatea lunii decembrie au fost de 10,64 milioane de lei: din care 1,15 milioane de lei din venituri proprii, 3,42 milioane de lei din fondul de urgență, 4,4 milioane de lei din reduceri de TVA și 1,5 milioane de lei din impozitul pe venit.

Secretariatul Primăriei a depus până la jumătatea lunii decembrie aproximativ 5500 de documente din care au fost postate aproape o mie de scrisori/răspunsuri și 166 de localnici au fost vaccinați împotriva coronavirusului. Sala de Cultură din Ciucsângeorgiu a fost închiriată pentru cinci evenimente, dintre care patru au fost nunți, unul a fost balul recoltei, iar în Armășeni s-au găzduit balurile pompierilor, precum și două spectacole de Crăciun. În Eghersec în cursul anului a avut loc un prânz de absolvire la Centrul de Cultură. Un număr de 77 de persoane și-au înregistrat intenția de a lucra în străinătate.

84 de decizii

Până la jumătatea lunii decembrie au fost adoptate 84 de hotărâri de către administrația locală, față de 42 anul trecut și 56 în anul precedent. Până la sfârșitul lunii noiembrie, s-au depus 303 ordonanțe de primar, cu puțin mai multe decât cu un an înainte.

În cursul anului au fost publicate 25 de concursuri de muncă, ceea ce a dus la 12 noi angajări, în comparație cu doar 10 concursuri între 2013 și 2018.

Viceprimarul a înregistrat peste 200 de solicitări și sesizări pe parcursul anului, precum și 24 de sesizări de pagube (din cauza animalelor sălbatice), cu o despăgubire totală de peste 52.000 de lei. Pompierii voluntari din municipiul nostru au fost reorganizați, fiind contractați 40 de voluntari noi. Achiziționarea de echipamente de protecție este în curs de desfășurare.

Renovarea centrului civic din Ciucsângeorgiu: lucrări de zugrăvire, renovarea sistemului de încălzire, relocarea sistemului de gaz, repararea sistemului de încălzire din bibliotecă, repararea echipamentelor și curățarea de scenă. În plus, în comună au fost instalate coșuri de gunoi publice. De asemenea, au rezolvat și renovarea terenurile de joacă, întreținerea și amenajarea grădiniței, a parcurilor și a zonelor verzi, precum și gestionarea pădurilor comunale. Evaluarea pagubelor provocate de inundații și monitorizarea lucrărilor de reparații sunt, de asemenea, efectuate de personalul acestui departament.

Evenimente sociale

Viceprimarul, împreună cu angajații departamentului social, oferă locuri de muncă pentru aproximativ 100 de persoane care beneficiază de asistență socială în fiecare lună, iar 560 de pachete cu produse de igienă și alimente au fost distribuite persoanelor eligibile. În plus, 259 de cereri de asistență socială au fost depuse la Departamentul de Asistență Socială, în timp ce 40 de cereri au fost depuse pentru alocații familiale, 34 pentru alocații de creștere a copilului, 84 pentru alocații pentru copii și 13 pentru stimulente de angajare după ce au copii. În total, în comună există aproximativ 220 de persoane cu handicap, iar comuna oferă 30 de indemnizații pentru îngrijitori și 24 de indemnizații pentru persoane cu handicap grav.

Până la jumătatea lunii decembrie, 132 de persoane din municipiu au solicitat ajutoare de încălzire și 75 de persoane au solicitat tichete de masă caldă. Au fost soluționate 46 de cazuri de protecție a copilului, în timp ce un caz de violență domestică a necesitat intervenție. În total, au fost efectuate 539 de evaluări de mediu. Treizeci de persoane cu handicap au primit tichete de parcare gratuite și au fost organizate cursuri de formare.

Direcția Fiscală și Vamală a precizat că, până la jumătatea lunii decembrie, 287 de persoane fizice au depus cereri de înmatriculare a vehiculelor, în timp ce 17 persoane juridice și 155 de alte persoane și-au înmatriculat vehiculele. În plus, au fost emise 432 de certificate fiscale, 210 transcrieri au fost trimise la tribunal, au fost emise 125 de notificări fiscale, au fost trimise prin poștă 92 de somații și de executare silită, în timp ce au fost emise 46 de înștiințări de încasare a impozitelor și 83 de declarații fiscale. 85 de transcrieri au fost trimise la birourile de muncă și de cadastru, au fost depuse 574 de notificări și au fost procesate 300 de cereri de schimbare a locuinței și a terenului. Încasările anuale au fost de 836.609 lei până la jumătatea lunii decembrie.

Mai multe apeluri de proiecte

Departamentul de achiziții publice din cadrul primăriei locale a făcut în acest an peste 280 de achiziții directe, în valoare totală de peste 2,23 milioane de lei. În plus, suma primită din ajutorul de stat pentru pagubele produse de inundații a fost atribuită printr-o procedură simplificată de achiziție publică, în valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei. În același timp, pentru îmbunătățiri s-au plătit până acum aproape 1,24 milioane de lei. Planurile convenite pentru anul viitor includ: un plan de creștere a eficienței energetice a școlilor, renovarea și extinderea clădirii primăriei, asfaltarea drumurilor de câmp din Ciucsângeorgiu și un plan de extindere a rețelei de gaze.

După cum am aflat, până la jumătatea lunii decembrie, departamentul economic a eliberat 839 de certificate de rezidență, inclusiv cărți de identitate temporare și permanente, pentru școli și pentru cererile de ajutor de încălzire. În registrul economic au fost efectuate 300 de modificări în urma solicitărilor, au fost încheiate 286 de contracte de închiriere și au fost eliberate 914 certificate pentru subvenții agricole. Pe parcursul anului, rezidenții au solicitat 16 noi cărți de producție, în timp ce 38 dintre cele vechi au fost anulate.

 

În cursul anului, în comuna noastră, ofițerul stării civile a înregistrat 8 nașteri, 22 de căsătorii și 53 de decese, precum și 7 nașteri, 2 căsătorii și 1 deces și 11 decese prin certificate medico-legale de deces. Au fost deschise 62 de proceduri succesorale, au fost depuse 120 de rapoarte în termenele prevăzute și s-a răspuns la 14 scrisori adresate tribunalului. Acesta a efectuat 95 de înregistrări ca răspuns la solicitări de acte de stare civilă și 140 de solicitări la oficiul de stare civilă din județ sau la oficiul de stare civilă din alte localități.

 

Departamentul de urbanism a eliberat 17 autorizații de construire în cursul anului. 39 de persoane au solicitat un certificat de urbanism, 8 persoane au solicitat un certificat de racordare la energie electrică și 20 de persoane au solicitat un certificat de înregistrare a clădirii de la profesionistul relevant.

Până la jumătatea lunii decembrie, personalul de la urbanistică a primit 428 de cereri de modernizare, a eliberat 5 certificate de construcție, a verificat 300 de cereri înainte de a le înregistra în registrul economic și financiar și a eliberat 82 de plăcuțe de înmatriculare: 34 pentru căruțe, 33 pentru tractoare, 9 pentru remorci și 6 pentru scutere. În plus, au fost eliberate 21 de certificate de carte funciară, au fost depuse la instituțiile competente 8 cereri de autorizare a piețelor locale de fermieri și au fost depuse 4 cereri de deconectare a energiei electrice la sediile piețelor.

Experții în cauză au lucrat în mod constant la eliberarea și verificarea certificatelor de înregistrare a terenurilor: până în prezent, au fost verificate și eliberate documente pentru mii de hectare.

Programe, evenimente

Târgul Góbé a fost organizată de șase ori pe parcursul anului pentru a sprijini producătorii locali. Primăria a comemorat aniversarea Revoluției de la 1848-49, după mai mulți ani de absență au fost organizate Zilele Satului. De asemenea, au avut loc consultări și forumuri publice pe mai multe teme. La inițiativa consilierilor locali, în primăvară a fost organizat un turneu de ping-pong, iar s-a realizat și curățenia satului: primăvara și toamna, localnicii și-au unit forțele pentru a face din sat un loc mai curat.

În acest an, primăria locală a organizat un program special pentru a-și arăta aprecierea față de vârstnicii din sat. Aproape lunar au avut loc discuții publice pe teme importante.

La sfârșitul anului s-au predat două investiții majore: Casa „Gál Sándor” și a Casa Comunitară „Orbán László”.

De asemenea, în sat au avut loc mai multe lansări de carte și au fost oferite șase cursuri de formare la nivel local. Aproximativ 120 de persoane s-au înscris la patru cursuri deschise – întreținere ecologică, curățenie, fabricarea brânzeturilor și gastronomie – în timp ce nouă angajați ai administrației locale au absolvit un curs de formare în domeniul managementului de proiect, iar lucrătorii din domeniul îngrijirii personale au avut ocazia de a-și dezvolta competențele în comuna noastră.

 

Evenimentele locale sunt raportate trimestrial în buletinul informativ.

Biblioteca a găzduit o serie de activități de-a lungul anului: în martie a început un grup de programare pentru copii Code Kids, au avut loc mai multe discuții publice, au fost organizate tabere pentru copii și seri de uleiuri esențiale printre cărți. Grupul de auto ajutare condus de Benedek Éva, îngrijitor pastoral, funcționează încă în bibliotecă, iar Organizația Femeilor UDMR și Asociația Gátkötők își țin, de asemenea, întâlnirile regulate aici. Digitalizarea bazei de date a bibliotecii este în curs de pregătire, aproximativ trei sferturi din lucrare fiind finalizate. Se lucrează în continuare nu numai la colecții vechi, ci și la cărțile primite ca donații. De asemenea, donațiile au fost folosite pentru a extinde mobilierul bibliotecii, iar comuna a cumpărat jocuri pentru a permite bibliotecii să găzduiască seri de jocuri. Achiziționarea de cărți noi a fost precedată de un sondaj prin chestionar, astfel încât stocul va fi extins la sfârșitul anului.