Centrul de zi pentru vârstnici din comuna Ciucsângeorgiu a încheiat un an bogat în experiențe și activități.
Deși am încercat să vă ținem la curent cu privire la activitățile noastre prin diferite căi de comunicație, acum la sfârșitul anului este timpul să ne uităm înapoi la tot ceea ce am făcut împreună și să dăm socoteală. Vă invităm să citiți retrospectiva anului.
Bătrânii au înțelepciunea vieții. O privire, o față frumoasă, o mană bătrână sunt amprenta deciziilor luate cu mult timp în urmă. Fiecare persoană vârstnică este defapt o carte de istorie, care merită răsfoită adesea pentru sursă de inspirație și cunoștințe.
Sufletele acestor persoane deschid o poartă imensă de dragoste.
Colegii noștri de la centrul de zi pentru persoanele în vârstă pe parcursul anului au pus accent pe menținerea sănătății mintale și fizice prin promovarea vieții active și a unei alimentații sănătoase. Ca parte a serviciilor noastre în mod regulat am măsurat greutatea, tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge pentru cei care au solicitat acest lucru sau am dat o mână de ajutor la cumpărarea și livrarea medicamentelor prescrise de medic. Am asigurat ajutor în accesarea serviciilor de îngrijiri medicale de bază și servicii de specialitate. Pentru beneficiarii centrului am organizat ateliere de informare și consultații regulate despre stiluri de viață sănătoasă, prevenirea bolilor. Am urmărit cu atenție starea de sănătate a beneficiarilor noștri și dacă am observant schimbări, am anunțat rudele sau medicul de familie.
De-a lungul anului vârstnicii au avut ocazia să participle la diverse activități de grup, cea mai populară fiind dansul pentru seniori. Cu grupul de bătrâni din Mădăraș Ciuc am învățat multe dansuri pe care le-am dansat ori decâte ori am avut ocazia spre bucuria tuturor. După fiecare repetiție de dans, seniorii noștri au plecat cu spiritul reâncărcat și cu un sentiment de împlinire.
Ne facem timp și pentru sărbătorile comune. Pe lângă zilele de naștere am sărbătorit și Ziua Internațională a Femeii. Am avut prezentări despre plante medicinale și efectul benefic asupra sănătății ale acestora, despre problemele de sănătate care afectează în special vârstnicii: dureri articulare, demența senilă. Grupul nostru a participat la concursul de recitare poezii “János Baka” și la prezentarea publică a doamnei psiholog Annamária Kádár, precum și comedia muzicală “Liliomfi”.
Odată cu sosirea vremii calde picnicul s-a dovedit a fi un program de team-building foarte bun, chiar și cu alte grupuri de vârstnici.
A fost revigorant relaxarea în natură, cântatul în grup. Întâlnirile noastre cu alte grupuri de vârstnici din alte comune întotdeauna au avut un efect pozitiv asupra spiritului fiecăruia. Discutiile, împărtășirea problemelor comune s-au dovedit un adevărat leac pentru toată lumea. Activitățile noastre au fost foarte variate: de la făcutul tăițeilor de casă, atelierele de creație intergeneraționale cu copiii de la școlile locale, citirea și explicarea Bibliei, lecții de dans și canto, excursii, mersul la cinematograf și nu în ultimul rând până șa vizitarea persoanelor cu dizabilități sau celor imobilizati la pat.
Vizita la Parcul Mini-Transilvania
Majoritatea seniorilor noștri nu au avut ocazia să viziteze renumitele castele și biserici din Transilvania, motiv pentru care am organizat o excursie la Parcul Mini-Transilvania, care a fost o adevărată lecție de istorie și cultură.
Seniorii noștri au participat cu bucurie la evenimentele culturale din comună, respectiv la pelerinajele religioase din Ciobăniș și Eghersec. La concursul de gătit din cadrul Pieței Góbé din Valea Fișagului echipa centrului de zi s-a dovedit priceput și la ceaun, iar la activitățile organizate pentru copii, câteva doamne i-au învățat și pe copii să tricoteze.
Grupul nostru a învățat un dans al „picioarelor” care a fost prezentat la Festivalul familiei “Cseperedők” și la Zilele comunei Ciucsângeorgiu.
Pelerinajul bătrânilor la Cinod s-a încheiat cu un exercițiu spiritual, unde aproape 100 de oameni au participat. Religia în viața vârstnicilor constituie un fel de ancoră spirituală. Deoarece implicarea în religie și viața spirituală joacă un rol major în sănătatea mintală a vârstnicilor, încercăm să organizăm evenimente și activități care contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale a lor.
Socializare cu alte grupuri de vârstnici
S-au legat adevărate prietenii cu membri altor grupuri de vârstnici. Grupul care ne-a vizitat de mai multe ori și la care și noi am fost este cel din Ciceu. Împreună am confecționat jucării populare tradiționale din lemn sau am încondeiat ouă de Paște. Jocurile nu țin de vârstă. Jocul nu este doar pentru tânăra generație. Cu bucuria se aventurează vârstnicii în jocurile cocepute pentru ei.
Programele noastre de vară au fost în mare parte pline de excursii.
Ieșirea la aer liber este revigorant și util. Excursia noastra la Transfăgărășan a fost de neuitat pentru toata lumea. Frumusețea munților și a Lacului Bâlea s-au întipărit în memoria fiecăruia. Deasemenea vizita în orașul Sibiu, la Muzeul satului și Grădina zoologică din oraș a fost o experiență unică pentru toată lumea.
Ca parte a educației pentru viața sănătoasă și activă, seniorii noștri au avut ocazia de a merge săptămânal la piscina din Miercurea Ciuc pentru o sesiune de 50 de minute de gimnastică în apă.
Ziua internațională a vârstnicilor
Anul acesta, am organizat Ziua vârstnicilor în octombrie. Cu această ocazie am încercat să-i răsfățațăm pe vârstnicii noștri, să ne exprimăm recunoștința față de ei, aprecierea pentru tot ceea ce am primit de la ei ca indivizi și comunitate.
Grupul nostru de vârstnici s-a pregătit pentru această ocazie cu un program cultural propriu, pe care l-a prezentat în fața a peste 300 de semeni din comună. Dorim să mulțumim și prin această cale și să ne exprimăm recunoștința tuturor celor care și-au acordat timpul și au contribuit la organizarea unei sărbători cu adevărat intime.
O excursie plină de istorie
Vizita la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui din Frumoasa a fost în același timp o activitate de recreere și o călătorie în istorie și timp, până la Revoluția din 1848. Cunoașterea istoriei grănicerilor secui a devenit și mai personală când unii dintre vârstnici au recunoscut rude în fotografiile expuse în muzeu.
Programul lunii decembrie a fost dominată de pregătirea pentru perioada de Advent și Crăciun. Prepararea turtei dulce, realizarea scenei nașterii Domnului sau învățarea liturghiei păstorilor sunt doar câteva dintre activitățile lunii decembrie. Rezultatul final al muncii vârstnicilor a fost o încântare pentru ochi și pentru suflet pentru toată lumea care a venit la târgul de crăciun din Bancu.
Centrul de zi pentru persoanele vârstnice este deschis tuturor vârstnicilor din comună.
Programul nostru se desfășoară zilnic între orele 10 și 16. Cu programul nostru variat și serviciile noastre încercăm să răspundem nevoilor grupului nostru țintă. Suntem convinși că fiecare își găsește locul și rolul în comunitatea noastră, în grupul nostru, care primește cu drag noi membri.
Dacă doriți să ne cunoașteți mai bine, sau doriți mai multe informații despre noi, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0771-175 470, sau vizitați-ne. Vă așteptăm cu drag!