Skip to main content
Aktuális
By 2024. július 4.No Comments

A Gál Sándor-ház új kincsekkel gazdagodott

A helyi közösség és a községünkbe látogató érdeklődők örömére újabb látványos elemekkel gazdagodott a Gál Sándor-ház.

 

Az idén beszerzett élethű múzeumi babák mostantól bemutatják a helyi népviseletet és a híres huszár­öltözetet is. Egy különleges figura is helyet kapott a gyűjteményben: Gál Sándor hasonmása, melyet egy régi fénykép alapján készíttettünk el.

A Gál Sándor-ház berendezésének folyamatos bővülése egy sikeres,

több mint 67 ezer eurós pályázatnak,

valamint a helyi lakosság fényképadományainak köszönhető. A pályázat lehetővé tette a szükséges anyagi források biztosítását az új babák megvásárlásához és a ház további fejlesztéséhez bel- és kültéri kiállítási elemekkel, illetve egy szállítható, csatornázási rácsatlakozást nem igénylő öko WC-vel.

A Gál Sándor-ház három szobájában a székely életvitel különböző aspektusait ismerhetik meg a látogatók: a mindennapi élethez tartozó használati tárgyakat és öltözeteket mutatjuk be. Egy külön szobát Gál Sándor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékének szenteltünk. Itt a látogatók megismerhetik Gál Sándor honvédtábornok életét, valamint a szabadságharcban betöltött szerepét.

A házban található egy kisebb terem is, ahol interaktív élmények várják a látogatókat. Itt különböző feladatok és feladványok segítségével mélyíthetik el tudásukat a látogatók, továbbá egy kisfilm mutatja be a ház történetét. Ez a terem különösen a fiatalabb látogatók számára kínál izgalmas és tanulságos programokat, amelyeken keresztül

játékos formában ismerhetik meg a székely hagyományokat és történelmet.

A helyi önkormányzat azon dolgozik, hogy a Gál Sándor-ház ne csak a történelmi ismeretek gazdag tárháza legyen, hanem élményközpont is, ahol a látogatók interaktív módon ismerhetik meg a székely porta, valamint a fiságmenti székely életvitel és hagyományok gazdagságát. Ehhez nagy segítséget jelentett a Hargita Megyei Kulturális Központ tavalyi Erasmus+ pályázata, amely által településünk kedvezményezettként részt vehetett egy hollandiai tanulmányúton, az ott tapasztaltakat pedig itthon kamatoztathatjuk, hogy valóban élmény legyen a Gál Sándor-házat felkeresni.

Kocsis Erika községmenedzser