Skip to main content
Közérdekű
By 2023. január 12.No Comments

Bemutatkozik a községmenedzser

Sokat gondolkodtam, hogy „merjek-e” megpályázni bármiféle munkahelyet a községben úgy, hogy a gyökereim nem ide nyúlnak. Marosvásárhelyi vagyok.

14 év telt el azóta, hogy megvettünk Csíkbánkfalván egy öreg házat, és megmentettük az enyészettől. Idén karácsonykor lesz 11 éve, hogy ez a ház és Bánkfalva az otthonunk.

Mostanra ért meg bennem a gondolat, hogy szakmai tudásomat és lelkesedésemet, amíg még van, a helyi közösség javára fordítsam. Jelentkeztem egy, a polgármesteri hivatal által meghirdetett állásra, és december 1-től hivatalosan is bekapcsolódtam a közösségépítésbe. Szerencsés kezdet volt: egyből 3 szabadnappal kezdtem.

Komolyra fordítva a szót, az egyik fő feladatom segíteni a község turisztikai potenciálját kiásni, leporolni, láthatóvá tenni és értékesíteni. Ez számomra a kihívás, erre a feladatra jelentkeztem. De tudom, hogy egyedül ez nem fog menni! Egyedül többnyire csak kínlódni lehet, de turizmust „csinálni” nem. Ezért is várom a következő néhány hónapban azon személyek (már meglévő vagy leendő vállalkozások képviselőinek) jelentkezését, akik aktívan részt szeretnének venni a község turizmusának kiépítésében, látnak ebben lehetőséget, tudnak közösen gondolkodni, tervezni, együttműködni és szeretik azt, amit csinálnak. Mindezt természetesen úgy, hogy saját vállalkozásukat fejlesztik. Szerintem valahogy így áll össze a közösségfejlesztés: egyéni tanulásból és munkából, ami kihat a család jólétére és majd a maga során a közösségre, környezetünkre.

Megmondani a tutit nem fogom, mert nem tudom, de tapasztalatból és ismereteimből merítve úgy érzem, hogy valóban tudok segíteni annak, aki szeretné, és aki nyitott a változásra. Az egyik legjobb tanulási módszer a gyakorlaton keresztül való tanulás. Erre a tanulási folyamatra hívlak meg, amihez nem kell más csak a fent említett pozitív hozzáállás, egy cél (a te célod) és te magad. Persze munka is kell hozzá, de az majd jön menet közben. Nem könnyű úttörőnek lenni, de sokkal több előnnyel jár, mint gondolnátok.
Hétköznapokon a Gál Sándor-házban találtok, a hátsó teremben – egyelőre –, de terepezni is fogok. Keressetek bizalommal. Nem hordom magasan az orrom, türelmes vagyok és segítőkész.

Szakmai végzettségem közgazdász, de nem az egyetemen tanultam meg sem csapatot vezetni, sem üzleti tervet írni, hanem munkám során, saját és mások kudarcaiból, hibáiból és persze sikereiből is.

Korábbi munkám során nagyon sokat utaztam – Afrikában és Dél-Amerikában még nem jártam. Mint vendég, turista sokféle emberrel, kiszolgálással találkoztam. A jó példák kiváló inspirációk számunkra, nem szégyen ellesni jól működő ötleteket, és saját környezetünkhöz, kultúránkhoz igazítani.
Valóban sok mindenünk van, olyan dolgok is, amelyek máshol is megtalálhatók, de olyanok is, amelyek számunkra természetesek, szinte észre sem vesszük őket, de amiért a külföldi vagyonokat költene, mert náluk már nincs. Ezeket a különlegességeket kell együtt elérhetővé tennünk számukra, de ehhez néha egy kicsit ki kell lépnünk a komfortzónánkból.

Erre az izgalmas munkára invitállak! Megtaláltok Facebookon, a Turizmus Csíkszentgyörgy községben messenger csoportban, telefonon a 0735884700-as telefonszámon vagy személyesen.

Kocsis Erika, községmenedzser