Skip to main content
Közérdekű
By 2022. július 2.július 21st, 2022No Comments

Előrelépés a kataszteri felmérésben

Az ősz elején kerül várhatóan kifüggesztésre a kataszteri felmérés eredményeként elkészült 116 kataszteri szektor 28099 földrészlete, amelyet azt követően láttamozhatnak az érintett tulajdonosok.

Május 4-én adta le a Topo Service cég a kataszteri szisztematikus felmérés eredményét, amely ellenőrzésére a polgármesteri hivatalnak 30 nap állt a rendelkezésére. A kapott adatokat az önkormányzat munkatársaival ellenőriztük, majd június 3-án az aláírt jegyzőkönyveket és szükséges dokumentációt visszajuttattuk a cégnek – igaz, megjegyzésekkel együtt, melyekben azokat az észrevételeket foglaltuk össze, amit a dokumentumok átnézése során tapasztaltunk.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sok olyan birtoklevél van, amely hibásan volt kiállítva, és aszerint rossz helyre lett berajzolva egy-egy parcella. Ez nagyrészt olyan esetekben fordult elő, ahol a tulajdonosok nem mérették fel a területet. Ezek rendbetételére munkatársaimmal együtt nagy hangsúlyt fektetünk, folyamatosan ellenőrizzük és összesítjük az észrevételeket.

A leadott dokumentumok számítógépen 475 könyvtárban lévő 3302 fájlt jelentenek, összesen 39,7 GB adatot, információt.

Mivel több ezer oldalról van szó, nem kertük nyomtatásban a teljes dokumentációt, viszont többszöri kérésre sem kaptuk kézhez még az aktuális digitális térképeket és néhány, a további tisztázáshoz szükséges dokumentumot. Ennek ellenére folytatjuk a birtokba helyezési jegyzőkönyvek kiállítását, és folyamatosan adjuk le a kataszteri hivatalhoz azokat, hogy minél több tulajdonosnak legyen birtoklevele, és lehessen a telekönyvet is kiállítani számukra. Megértjük a helyieket is a türelmetlenségük miatt, hisz 32 év után nem csoda, hogy ha elfogy az emberek türelme.

A felmérés során készült 116 kataszteri szektor 28099 földrészlete (parcella) a 764 térképszelvényen körülbelül szeptemberben kerül kifüggesztésre – a pontos dátumról mindenkit tájékoztatunk időben. A hivatal munkatársaival továbbra is ellenőrizzük a leadott anyagot, összesítjük az észrevételeket, hogy a kifüggesztés idején tudjunk segíteni a tulajdonosoknak a fellebbezés elkészítésében, a hibák kiigazításában. Várhatóan nem lesz könnyű eligazodni a rengeteg térkép, papír között, de továbbra is az az elsődleges cél, hogy az emberek tulajdonjoga ne sérüljön.

A felmérést készítő cég részéről az a vád is ért, hogy túl aprólékosan ellenőrizzük a területeket, de továbbra is fenntartom, hogy az emberek vagyonával nem lehet felületesen bánni, és ami a hivataltól, a munkatársainktól telik, azt meg kell tenni annak érdekében, hogy a lakosságnak utólag ne kelljen fizetni azért, hogy valaki nem végezte jól a dolgát.

Még több mint 9000 hektár területet kell birtokba helyezni, ezért kérünk mindenkit, hogy szeptemberig csak akkor jöjjenek be tisztázásra, amikor a kollégák hívják. Ugyanakkor, akik még be kell hozzák a személyi igazolványokat vagy halotti bizonyítványokat, azok mihamarabb tegyék meg. Ez ügyben munkaidőben bármikor fel lehet keresni a hivatal titkárságát. Ez amiatt fontos, mert enélkül a kataszteri hivatal sem tudja kiállítani a birtokleveleket.

Továbbra is kérjük a lakosság együttműködését, őszinteségét, miközben dolgozunk abban a reményben, hogy jó eredménnyel tudjuk zárni a tulajdonjog tisztázásának folyamatát.

Réti Zsófia polgármester