Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2022. június 12.július 21st, 2022No Comments

Építészeti konferenciának adtunk helyet

Több mint ötven résztvevője volt a Csíkmenaságon május végén megtartott  Népi építészeti konferenciának. Az érdeklődőket elsőként Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója köszöntötte, majd rámutotott, hogy az eseményt azzal a céllal szervezték meg, hogy bemutathassák a magyarországi Nép Építészeti Program tapasztalatait, megvalósításait, illetve hogy lehetőséget biztosítsanak arra, hogy egy erdélyi hasonló program körvonalait megrajzolhassák.

Előadásában elhangzott többek között, hogy az említett program által magánszemélyek, egyesületek/alapítványok és egyházak is pályázhatnak a meghirdetett évi 1,5 milliárd forint értékű támogatásra. Ismertette a feltételrendszert is, ami szerint jogosulhatnak a támogatásra a magyarországiak, betekintést engedett a program által biztosított montorhálózatba, és azt is kiemelte a szakember, hogy elsősorban nem múzeumoknak, hanem használatban lévő épületeknek akarják megmenteni a népi építészeti kincsüket.

Erdélyi Erika szakmai vezető pár, a Nép Építészeti Program által felújított épületet, azok feljavítási munkálatait mutatta be a jelenlevőknek. A példák által rámutatott arra is, hogy mire lehet és mire nem lehet pályázni. Azt is elmondta, hogy a program iránt egyre nagyobb az érdeklődés, általuk egyre több ingatlan kerül helyi védelem alá, valamint szakmai programok is alakulnak általa.

Az erdélyi nép építészeti emlékekről már Furu Árpád építész tájékoztatta az érdeklődőket, kitérve arra is, hogy

a pénzhiány és az át nem gondolt felújítások miatt nagyon gyorsan pusztul a megmaradt épített örökségünk.

Számba vette a népi építészeti emlékeket, megnyugtatva, hogy jelenleg még sok hagyományos lakóház, annál is több gazdasági épület, valamint kapuk is fellelhetőek Erdélyszerte, de még vannak települések, ahol a hagyományos udvarrendezések, a falukép, a kultúrtáj is árulkodik múltunkról, ahogyan az in situ együttesek és tájházak is. Ismertette ugyanakkor a jó helyreállítá s részleteit, annak buktatóit is.

Köllő Miklós a falukép változásáról értekezett sok fényképes előadásában, míg Esztány Győző építész azt mutatta be, hogy hogyan érdemes a régi csűröket felújítani, akik után Süveg Éva építész Hargita Megye Tanácsának székelykapu védelmi programját mutatta be. Az ebédszünetet követően népi építészeti jó példákat mutattak be, a jelenlevők megismerkedhettek a csehétfalvi, érmelléki népi építészeti emlékek hasznosításával, valamint az Énlaka Értékvédő Programmal is. Azt követően a múzeumi hatáskörben működő tájházak helyreállításáról tartottak kerekasztal beszélgetést a szakemberek, a konferencia kiértékelését követően pedig egy körsétával zárták a napot a résztvevők, amely során megtekintették a csíkmenasági plébániatemplomot és az októberben átadott Adorján-házat.

A Cseperedők Családi Fesztivál 2018 óta évente megszervezett 3 napos esemény, amelyet a Kőketánc Kulturális Egyesület és a Fészek Tanoda Egyesület szervez, illetve bonyolít le különböző intézményekkel, pedagógusokkal, foglalkozásvezetőkkel, előadókkal, művészekkel, önkéntesekkel, civil szervezetekkel karöltve – tájékoztatott a szervező. Mint tisztázta, az első két alkalommal a rendezvénynek a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ és a Prosperitas Vitae Egyesület udvara adott otthont, 2020-ban online térbe szorult a fesztivál, a tavaly pedig augusztus 14-én Csíksomlyón, a Mária Kertben családi forgatagot tartottak, melyet egy három napos felkészülés előzött meg. Idén újra háromnapos rendezvénnyel készülnek a családok számára, amelyre már elindult az előregisztráció, aki nem akar lemaradni, az ne habozzon tovább, jelentkezzen be.