Skip to main content
Közérdekű
By 2024. február 23.No Comments

Érdemes március végéig befizetni az adót

Összefoglaltuk, amit az adókedvezményről, befizetési határidőkről és büntetőkamatról tudni kell.

Mint arról a polgármesteri hivatal többször is tájékoztatta a helybélieket, mindazon jogi és magánszemélyek, akik március végéig befizetik adójuk teljes értékét, 10 százalékos adókedvezményben részesülnek az adótörvényköny 462-ik cikkelye és a helyi önkormányzat tavaly decemberi 81-es számú tanácshatározata értelmében. Idén, mivel március 31-e vasárnapra esik, az azt megelőző péntek pedig hivatalos szabadnap nagypéntek okán, ezért a csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatalban

március 27-én 14 óráig áll módunkban kedvezményesen elfogadni az adóbefizetéseket.

Akik nem élnek az egyszeri befizetéssel, azoknak is kötelességük az adó értékének legalább felét befizetni március 31-éig, a fennmaradó részét pedig szeptember 30-áig. Ebben az esetben értelemszerűen nem jár a kedvezmény. Tudni kell azt is, hogy aki elmulasztja, az adója felének befizetését március vége előtt, annak az adóeljárási szabályzat 183. cikkelyének második bekezdése értelmében április elsejétől havi 1 százalékos kamatot számolnak fel a megállapított adóérték felére. Aki pedig szeptember végéig sem fizeti be az adója értékét, annak a teljes összegre számolódik fel az 1 százalékos havi kamat.

Amennyiben valaki adóigazolást (románul: certificat fiscal) szeretne kérni, amellyel bizonyítani akarja, hogy nincs adóbefizetési elmaradása, annak előbb ki kell fizetnie az aktuális évi adó teljes értékét – tehát ha augusztusban kéri az iratot, akkor augusztusban kell fizetve lennie az adóknak, illetékeknek. Mivel az adóigazolást számítógépes rendszer generálja, ami tévedhet is, kérjük az érintetteket, hogy az utólagos kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig ellenőrizzék a kézbe kapott iratot, hogy a benne szereplő információk helyesek.