Skip to main content
Aktuális
By 2022. november 4.január 12th, 2023No Comments

Falugyűléseken tájékoztattunk

Három településen tartottunk októberben falugyűlést, amelyeken beszámoltunk a polgármesteri hivatal éves tevékenységéről, valamint lehetőséget biztosítottunk az észrevételek, javaslatok megfogalmazására.

A visszafogott részvétel ellenére is fontosnak tartja a helyi polgármesteri hivatal, hogy felületet biztosítson a községben élők számára, hogy személyesen is tájékozódhassanak az önkormányzat munkájáról, megvalósításairól, illetve az elakadt projektekről. Az októberben Csíkbánkfalván, Csíkszentgyörgyön és Csíkmenaságon megtartott fórumon Réti Zsófi polgármester és Keresztes-Pap Géza alpolgármester ismertették az elmúlt időszak megvalósításait: a községi utcák 95 százalékának feljavítása, 156 km erdei út felújítása, napközis csoportok elindítása, ifjúsági egyeztető tanács megalakítása, a Gál Sándor-ház berendezése, látogatókkal megtöltése, Fiságmenti Góbé Piacok megszervezése a helyi termelők és kézművesek támogatásáért, a csíkszentgyörgyi kultúrotthon konyhájának ipari eszközökkel való felszerelése, az Orbán László Közösségi Ház fejlesztése.

Két, több éve kihívást jelentő munkálat helyzetéről is tájékoztatták a jelenlévőket az elöljárók, egyrészt a kataszteri felmérésekkel kapcsolatban tisztázták, hogy a jövő év elejére maradt láttamozási időszakban lesz lehetőség a hibák javítására. Másrészt az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítése kapcsán ismertették, hogy mivel a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület pályázata révén épülhet ki a rendszer, annak előrehaladta nem a polgármesteri hivatal munkáján múlik sajnos, így ráhatásuk is kevesebb van.

Harmadik napirendi pontként a folyamatban lévő pályázatokat ismertették: többek között az október végén elindított idősek nappali foglalkoztatójáról, az óvoda- és iskolaépületek felújításáról, a bölcsődeépítési tervekről, a hagyományos faluképvédelmi projektről, a polgármesteri hivatal felújításáról és bővítéséről, sportcsarnok és hulladékudvar létesítéséről, valamint az utak és hidak felújításáról is. Az elhangzottak után a községvezetés meghallgatta a jelenlévők javaslatait, kérdéseik mentén pedig párbeszéd alakult ki a felek között.