Skip to main content
AktuálisKözérdekű
By 2024. január 5.január 11th, 2024No Comments

Foglalkoztató központ a testi-lelki egészségért

Mozgalmas évet tudhat maga mögött Csíkszentgyörgy község Idősek nappali foglalkoztató központja. Habár igyekeztünk egész múlt évben beszámolni tevékenységünkről, az év végén ideje van a visszatekintésnek, a számvetésnek. Erre hívjuk Önöket idén ezzel a cikkel.

Az idősekben van az élet bölcsessége. Egy szép idős arc, egy gyönyörű idős kéz a meghozott korábbi döntések lenyomata. Minden szépkorú hordoz magában egy történelemkönyvet, melyből sokszor érdemes meríteni, tanulni. A lelkük hatalmas kaput nyit meg, ahonnan csak úgy árad a szeretet.

Csíkszentgyörgy község Idősek nappali foglalkoztató központjának munkatársai az év folyamán hangsúlyt fektettek az egészségmegőrzésre: szellemi és fizikai aktivitás megőrzésére, egészséges táplálkozásra. Az egészségügyi szolgáltatásaink keretében testsúly-, vérnyomás-, vércukorszint-ellenőrzésre rendszeresen volt lehetőségük a községbeli időseknek, illetve aki igényelte, azok számára az orvos által felírt gyógyszereket is kivették, házhoz vitték a kollégáink. Segítséget nyújtottunk az egészségügyi alap és szakellátásokhoz való hozzájutáshoz. Az ellátottak részére rendszeresen felvilágosító előadásokat, tanácsadásokat szerveztünk az egészséges életmódról, a betegségek megelőzéséről. Figyelemmel kísértük gondozottaink fizikai és mentális egészségi állapotát, esetleges állapotváltozásukról értesítettük a hozzátartozókat, családorvost.

Az év folyamán több csoportos foglalkozásba is betekintést nyerhettek időseink, de ami a legmeghatározóbb volt, az a tánc. A madarasi idősek csoportjával több alkalommal tanultunk örömtáncot, melyet az év folyamán sokszor alkalmaztunk a csoportos foglalkozások elején. Bár minden táncpróba után izomlázuk van, időseink lelkileg feltöltődve, sikerélménnyel mehetnek haza.

Időt szakítunk a közös ünnepek megtartására is,

a születésnapok mellett a nők nemzetközi napját is megültük. Több előadást tartottunk a gyógynövények jótékony hatásáról, az ízületi fájdalmakról, az időskori elbutulásról. Csoportunk részt vett a Baka János Költészet Napi VERSenyen, Kádár Annamária pszichológus előadásán, valamint a Liliomfi zenés vígjátékon is.

A meleg időjárás beköszöntésével a piknikezés jó csapatépítő programnak bizonyult akár más idős csoportokkal is. Felüdítő kivonulni a természetbe sütkörészni, nótázgatni. Közös találkozásaink más falu időseivel mindig felérnek egy jó lelki töltődéssel, hisz a közös sors megbeszélése és elfogadása már gyógyír mindannyiuknak. Emellett tevékenységeink közé tartozik a laska- és pereckészítés, iskolásokkal való kézműves foglalkozás, quilling papírtechnikával készített díszek alkotása, a Biblia olvasása és magyarázata, tánc- és énektanulás, kirándulás, közös mozizás, mozgáskorlátozott vagy ágyban fekvő betegek látogatása.

Látogatás a Mini Erdély Parkban

Időseink nagy részének nem volt lehetősége meglátogatni Erdély híres várait és templomait, ezért a nappali foglalkoztató munkatársaival megszerveztünk egy kirándulást a Mini Erdély Parkba, ahol megcsodálhattak több fontos történelmi emlékművet, ezáltal erősíteni tudták nemzeti identitásukat, gazdagították tudásukat az épített kulturális örökség megismerésével. Időseink az év során nagy örömmel vettek részt a község kulturális rendezvényein is, itt megemlíteném a csobányosi és egerszéki búcsút, a Fiságmenti Góbé Piac részeként szervezett főzőversenyt, ahol nemcsak az üst mellett ügyeskedtek, hanem horgolást és kötést is tanítottak a gyerekeknek. A Cseperedők családi fesztiválon és a csíkszentgyörgyi falunapokon bemutatták lábtáncukat, amely hatalmas sikert aratott.

Az idősek zarándoklata Csinódban felért egy lelkigyakorlattal,

ahol közel 100 személy végezte el az élő hit 7 stációját. Farkas Zsombor székelyudvarhelyi segédlelkésznek köszönhetően az idősek részt vettek egy csodálatos szentmisén, ahol közelebb érezhették magukat a Teremtőjükhöz.

Jó kapcsolatban más idős csoportokkal

A csíkcsicsói Fehér Őszirózsa idős csoporthoz többször is ellátogattak nappali foglalkoztatónk tagjai idén, hogy hagyományos népi fajátékokat készíthessenek, húsvéti tojásokat fessenek közösen. A játék nemcsak a fiatal generációnak szükséges, a játék minden korosztálynak kell. Nyári programjainkat többnyire kirándulások töltötték ki, amikor csak lehetőségünk volt rá a szabad levegőn való időtöltést választottuk. Ugyanakkor felfrissítő és hasznos program volt a vízitorna, amely részeként minden kedden 50 perces programban részesülhettek a mozogni vágyók.

A transzfogarasi kirándulásunk felejthetetlen volt mindenki számára. A Bilea-tó gyönyörű színe, a hegyek büszke tartása és a magasság elérhetetlensége mindannyiunk emlékezetébe befúródott. A községi idősek Nagyszebenben láthatták a falumúzeumot és az állatkertet. A buszon való nótázás minden fáradtságot eltörpített, így senki sem panaszkodott a hosszú, tartós ülés miatt.

Ünnep az idősek napja

Idén is októberben tartottuk meg az idősek napját, amikor arra törekszünk, hogy az idősek egy kicsit kényeztetve legyenek, ekkor adódik lehetőség a végtelen nagy hála kifejezésére, hogy oly csodálatos falut, környezetet, társadalmat teremtettek nekünk. S habár a nappali foglalkoztató idős csoportja is több megyei rendezvényen részt vett, a legkiemelkedőbb az Idősek nappali foglalkoztató központja és a helyi polgármesteri hivatal által szervezett idősek megünneplése volt, ahol saját programmal büszkélkedhetett a sárga lábú gólyamadár csapata. Székely ruhában, őszinte mosollyal arcukon és tele szeretettel fogadták, szorakoztatták Csíkszentgyörgy község többi szépkorúját. Ezúttal is hálánkat szeretnénk kifejezni mindenkinek, aki idejével, részvételével és imáival támogatta a meghitt ünneplést.

Történelemmel fűszerezett kirándulás

Kikapcsolódásképp élményekkel teli időutazásban részesülhettek a községi idősek: Szépvízen látogatták meg a Székely Határőr Emlékközpontot, ahol a székelység történetébe nyerhettek betekintést. A kiállított képek sorozata, az élethű makettek, a hangfelvételek mély emléket idéztek fel mindannyiukban.

A decemberi program az adventi készülődésben, a lelkinapokban, a mézespogácsa készítésben, angyalozásban, a hálaadásban bontakozott ki. Megtanulták az idősek a pásztorok miséjét ének formában, és betlehemest állítottak fel az Orbán László Közösségi Ház udvarán.

Buzgóságuk és tenni akarásuk példakép lehet az egész falu számára.

A végső látvány gyönyörűségét megelőzte a sok munka, amit időseink belefektettek a betlehemes elkészítésébe.

Mindannyian lélekben arra kell törekednünk, hogy Jézussal való találkozásunk megszülethessen a szívünkben. A végtelen fényűzés közepette tudjunk a szeretetre hangolódni, hogy a félőket megnyugtassuk, a bizonytalanokat megerősítsük, és a gyászolókkal éreztessük, velük vagyunk. Induljunk ezen az úton és a karácsony igazi fénye egész évben világító napunk lehet.

Lehet csatlakozni

Az Idősek nappali foglalkoztatója nyitva áll minden helybéli szépkorú előtt. Rendszeres programjaikra várják a községbeli időseket a következő program szerint: kedden 10 órától tornával kezdik a napot, ami után ének- és tánctanulással folytatódik a program. Szerdánként 10-től a torna után bibliakörre várják az érdeklődőket, amelyet kézimunkaóra követ a csíkbánkfalvi kisiskolásokkal, majd agytornával zárul a nyitott program.

Kéthetente csütörtökönként tematikus előadásokba, havonta filmklubba lehet bekapcsolódni, ugyanis minden második csütörtökön Csinódban tartanak foglalkozást a központ alkalmazottai. Péntekenként torna, társasjáték és jeles ünnepek megtartása van terítéken. Hétfő kivételével minden nap van lehetőség ingyenes masszázs igénybevételére is a közösségi házban. Aki kedvet kapott kipróbálni a foglalkoztatót, az bátran keresse kollégáinkat akár személyesen az Orbán László Közösségi Házban, akár telefonon a 0771-175 470-es telefonszámon.

Kakucs Szidonia programfelelős