Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2023. február 7.No Comments

Gyakorlati tanácsok egészségünk megőrzéséhez

Érthető, tömör, gondolatébresztő – ezekkel a szavakkal jellemeznénk, ha három szóban kellene leírnunk Csíki Csongor onkológus egészségmegőrzésről szóló előadását.

Több mint százhúsz résztvevője volt a február harmadikán megtartott Egészségmegőrzés dr. Csíki Csongor onológus tanácsaival című előadásnak, amelyet az Idősek nappali foglalkoztató központja és Csíkszentgyörgy Község Polgármesteri Hivatala szervezett. A csíkszentgyörgyi kultúrotthonban másfél óra alatt érthetően hallhattak a jelenlevők több betegségről, azok kiváltó okáról és a megelőzésükről is. Az előadó próbálta úgy tájékoztatni a hallgatókat, hogy ne azt mondja meg, hogy mit tegyenek, hanem rámutasson, hogy egyes szokások milyen következményekkel járnak.

A jelenlévők megtudhatták, hogy a rémhírek, ijesztgetések, szorongás felviszi az ember vércukorszintjét, és ha a szervezetnek nincs lehetősége valós vészhelyzetet megoldani (menekülésre felhasználni), állandósulhat ez az állapot. Szintén magas vérnyomáshoz, vércukorszinthez vezethet, ha a sérelmeinket folyton felszínen tartjuk, többször elmeséljük, nem tudjuk elengedni – ha nem találunk megoldást arra, hogy mivel tudjuk feldolgozni a nehézségeket, állandósulhat magas vérnyomásunk, vércukorszintünk.

Általános jelenség, hogy úgy akarunk minden nap táplálkozni, mint valamikor a nagygazdák vasárnap délben – mutatott rá Csíki Csongor. Hozzátette, a magas hőfokon készített élelmiszerekben káros anyagok keletkeznek, amelyek lassítják az anyagcserét, elősegítve az elhízást. Amiatt is fontos figyelni a testsúlyunkra, mert nem mindegy hány kilogrammot kell ellátnia egy-egy szervünknek. Ugyanakkor azt is kiemelte a szakember, hogy

a gyógyszer egy mankó a kronikus betegségekhez,

hiszen általa a kiváltó ok kezelése nélkül csinálhatjuk azt, amit a megbetegedésünk előtt.

A szívet mindig az erek betegítik meg, ezért fontos azok egészsége. Feszültségeink miatt merevvé válnak ereink is, amelynek belső falán így le tud rakódni a koleszterin, ha lerakadik, akkor viszont az teszi merevvé az eret. Emiatt is fontos, a megfelelő stresszkezelés, a mozgás beiktatása életünkbe – részletezte az onkológus. Meglátása szerint az elfogadás a kulcs, ami nem a gondokkal való egyetértést jelenti, hanem a probléma jelenlétének az elfogadását.

A résztvevők kérdésére Csíki Csongor beszélt a parjmirigyről is, amelynek megfelelő működése nélkül minden felbomlik a szervezetben. A pajzsmirigy nem megfelelő működésére leginkább a visszafojtott düh hajlamosít. A rosszalvás elkerülése érdekében pedig érdemes este olvasni televíziónézés helyett, mert míg az előbbi által visszavert fény jut a szemünkbe, addig a képernyőn keresztül fényforrásba nézünk. Ha elalvás előtt két órával nem nézünk képernyőt, várhatóan jóbban alszunk majd – osztotta meg a kérdésfelvetésre a szakember.

Mindemellett a bőrrák fajtáiról, a demenciáról is tájékoztatta a jelenlévőket az orvos, majd záró gondolatként ismertette a négy károsító tényezőt, amelyek rákos megbetegdéshez vezethetnek: 1. vegyi tényező (intenzív mezőgazdálkodásban használt szerek), 2. fizikai tényező (a különböző sugárzások), 3. biológiai tényező (mit teszünk meg egészségünkért – mozgás, étkezés), 4. érzelmi tényező (minket foglalkoztató gondolatok, érzelmek). Ezekből csak a legutóbbit tudjuk teljes mértékben befolyásolni, emiatt törekedni is kell rá. Csíki Csongor azt is kiemelte, hogy a félelem a leginkább megbetegítő érzelem, emiatt ki kell fejleszteni a képességet, amivel le tudjuk győzni azt.