Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2023. november 2.No Comments

Idősek köszöntése Böjte Csabával

Több mint 350 szépkorú vett részt az október 27-én megtartott Idősek köszöntésén, amelyet Csíkszentgyörgy Község Polgármesteri Hivatala szervezett az Idősek nappali foglalkoztató központja révén.

 

Idén is fontosnak tartotta a helyi önkormányzat, hogy az idősek világnapja alkalmából méltóképp mondjon köszönetet a helyi idős korosztálynak, akik egy életen át dolgoztak a közösségért. Az ünnepségnek a csíkszentgyörgyi kultúrotthon adott otthont, ahol elsőként Réti Zsófia polgármester köszöntötte a több mint 350 jelenlévő szépkorút. Beszédében kiemelte, habár ez a generáció sok nehézséget megélt, mindezek ellenére mégis optimisták, szeretik az életet és sok értékes dolgot közvetítenek a fiatalabb generációknak. „Olyan értékeket, melyekből táplálkozni tudunk, melyekre építeni lehet az életünket, jövőnket. Ezeket az értékeket szeretnénk most megköszönni!” – emelte ki.

Továbbá abba is beavatta a jelenlévőket az elöljáró, hogy jó érzéssel tölit el, hogy a polgármesteri hivatal tud segíteni az idős és beteg helybélieken, „hogy az otthoni beteggondozásra szorult embertársainkat van, aki szakszerűen ápolja, hogy azok az idősek, akik kikapcsolódásra vágynak, naponta be tudnak menni az Orbán László Közösségi Ház nappali foglalkoztatójába. Jó látni, hogy sokan otthon is nagyon aktív életet élnek, unokákra vigyáznak, segítenek a gyerekeiknek és aktívan részt vesznek az unokák nevelésében. Elmondhatom, hogy öröm látni a csíkszentgyörgyi idős generació napi tevékenységeit, akik

nem a közösség terhére vannak, hanem hasznos tagjaik a közösségünknek”.

A folytatásban Böjte Csaba ferences atya osztotta meg ünnepi gondolatait humoros, saját életéből vett példákkal tarkított előadásában. A jelenlevő időseket arra bátorította, hogy a panaszkodás helyett, hogy milyen rossz a világ, inkább tegyenek valami jót. Beismerte, hogy mindig van ok a panaszra, de bármilyen nehéz is az élet, hálát kell adni azért, hogy Isten kegyelméből a jelenlévők is felnőhettek, családot alapíthattak és ilyen szépen megöregedhettek. Ugyanakkor buzdította a jelenlévőket, hogy törekedjenek megtalálni, hogy a gyermekeiknek, szomszédaiknak, közösségüknek mi jót cselekedhetnek, ami az erejükből kitelik. Példaként több történetet mesélt el, hogy milyen apróságokkal tehetnek jók az emberek, többek között Antal atyát hozta fel, aki még a kilencvenhárom évesen is napi egy-egy kevés munkával akkora szilvás kertet létesített, hogy vendégül látható belőle az egész Szent Ferenc Alapítvány. De arra is rámutatott a lelkipásztor, hogy

jó cselekedet lehet egy rózsatő elültetése, egy kedves szó, egy simogatás is,

amitől jobb lesz ebben a világban élni.

Az elgondolkodtató előadás után a csíkcsicsói Fehér Őszirózsák nyugdíjas csoport szórakoztató műsora következett, a vicces jelenetek mosolyt csaltak a résztvevők arcára. A jókedélyű időseket a csíkszeredai Sárga Rózsák énekes előadása követte, amely után a helyi Idősek nappali foglalkoztatójának tagjai álltak színpadra énekes, táncos előadásukkal. A fellépések után Nyírő Benjámin helyibéli szépkorú osztotta meg gondolatait társaival. Mindezeket követően közösen fogyaszthatták el az ünnepi ebédet az idősek. A szervezők bíznak benne, hogy meghitt ünnepen tudtak együtt lenni a helyi idősek, hogy érzik, ebben a közösségben szeretik, tisztelik őket.

Isten éltesse sokáig még egyszer községünk minden szépkorúját!