Skip to main content
AktuálisKözérdekű
By 2022. április 5.július 20th, 2022No Comments

Igényelhetőek a mezőgazdasági támogatások

Egy hónapja indult el az egységes mezőgazdasági támogatások igénylési időszaka, a közel ezer községbeli igénylőnek hozzávetőleg negyede már felkereste a polgármesteri hivatalt a szükséges igazolás kérelmezéséért.

Idén is igényelhetik a gazdák a mezőgazdasági támogatásokat a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) egészen május 15-ig. Az említett intézmény mintegy 26 ezer gazdától számít támogatásigénylési kérelemre. Haschi András, a megyei APIA vezetője korábban rámutatott, a polgármesteri hivatalokkal kéz a kézben dolgoznak együtt, minden településen rátermett csapatok segítenek az űrlapok kitöltésében és a dossziék pontos összeállításában.

Az előző évekhez hasonlóan, azok a gazdák, akik igényelni szeretnék a támogatást, kérniük kell egy igazolást a lakcímükhöz tartozó polgármesteri hivataltól, azzal pedig azt a szervezetet kell felkeresniük, amelynél a korábbi években is elvégezték az igénylési dosszié összeállítását. Akik csak állattenyésztési támogatást kérnek, azoknak viszont az APIA csíkszeredai székhelyén kell leadniuk igénylési kérelmeiket.

Az APIA-nál először a kisgazdák, majd a nagyobb gazdaságok működtetőinek kérelmeit fogadják. Mivel előjegyzés alapján történik az ügyfélfogadás, nem várható tolongás, amennyiben mindenki a kijelölt időben keresi fel az ügynökséget.

Mint eddig is, a községbeli gazdák a polgármesteri hivatal mezőgazdasági irodájában (a gyűlésterem épületében) kérhetik az igazolásokat a támogatás igényléséhez. A múlt évben összesen 914 igénylést váltottak ki, idén pedig március végéig mintegy 250-et. Az ügycsomók összeállítását idén is ugyanazok a személyek vállalták, így Bánkfalván és Csíkszentgyörgyön is van lehetőség segítséget kérni ebben az ügyben.