Skip to main content
AktuálisKözérdekű
By 2023. október 3.No Comments

Isten veled demencia

A községünkben működő Idősek nappali foglalkoztató központjába rendszeresen járók, a Sárga lábú gólyamadár csapata a nyár folyamán nem unatkozott.

Találkozásaink lehetőséget nyújtanak a társas kapcsolatok kialakítására, fenntartására, de a legnagyobb örömmel vettünk részt a falu kulturális rendezvényein is. Itt megemlíteném a csobányosi és egerszéki búcsút, a Fiságmenti Góbé Piac részeként szervezett főzőversenyt, ahol nemcsak az üst mellett ügyeskedtünk, hanem horgolást és kötést is tanítottunk a gyerekeknek.

Részt vettünk a háborús hősökre való megemlékezésen Úzvölgyében, illetve a Pest Vármegyei Értéktár kiállításának bemutatásán. A Cseperedő családi fesztiválon bemutattuk lábtáncunkat, amelyet a gyerekek hatalmas érdeklődéssel figyeltek. Legutóbb pedig lehetőségünk volt fogadni Kádár Zoltánt és a marosvásárhelyi rádiósok csapatát a Gurul a Rádió program által, amelyre pánkóval és énekkel készültünk.

Júniusban megszerveztük az idősek zarándoklatát Csinódba, ahol közel 100 személy végezte el az élő hit 7 stációját. Farkas Zsombor székelyudvarhelyi segédlelkész egy csodálatos szentmisét celebrált, ott fent a hegyen azt éreztük, ránk szállt a mennyország.

Közös találkozásaink más falu időseivel mindig felérnek egy jó lelki töltődéssel,

hisz a közös sors megbeszélése és elfogadása már gyógyír mindannyiunknak. A csíkcsicsói fehér őszirózsa idős csoporthoz többször is ellátogattunk, hogy hagyományos népi fajátékokat készíthessünk. A csoportos foglalkozások elősegítették az izoláció leküzdését, és erősítették a közösségi összetartozást. A játék nemcsak a fiatal generációnak szükséges. A játék minden korosztálynak kell.

Idős csoportunk a legnagyobb szeretettel újította fel az egerszéki játszóteret: lecsiszolták a kaput, hintát, a csúszda feljáróját, lefestették az elemeket és utána kipróbálták. Tudatosan szerveztünk több kirándulást a nyáron, több időtöltést a szabad levegőn, hisz tudtuk, hogy a nyári nap, kinti levegő kincs lesz majd mindannyiunknak a szürke őszi napokon. Felfrissítő és hasznos programunk volt a vízitorna, amely részeként minden kedden 50 perces programba részesülhettek a mozogni vágyók. Erre szeptemberben újra lehet jelentkezni.

Minden kirándulásunk egy élménydús kalandot nyújtott, de talán a transzfogarasi út a leginkább felejthetetlen. Egészen 2034 méterig kanyargóztunk fel, egyeseknek tériszonyuk volt, de a sok vicc enyhített a szorongáson. A Bilea-tó gyönyörű színe, a hegyek büszke tartása és a magasság elérhetetlensége mindannyiunk emlékezetébe befúródott. Visszafelé Nagyszebenben megpihentünk, és meglátogattuk a falumúzeumot és az állatkertet. A buszon való nótázás minden fáradtságot eltörpített, így senki sem panaszkodott a hosszú, tartós ülésre. Másnap pár szorgos idős hölgyünk finom darázsfészket készített az iskolakezdési kirakodó vásárra, ahol az enni- és innivalót szorgalmas időseink szolgálták fel.

Isten veled demencia! – azért adtam ezt a címet beszámolómnak, mert a tudomány is egyre többet hangsúlyozza: az időskori leépülés visszafordíthatatlan, de késleltethető. A késleltetés egyik módja az élethosszig való tanulás. Csoportunk hangulata derűs, vidám, és mindig van valami új dolog, amit tanulhatunk.

Aki csatlakozni szeretne vagy a programokról érdeklődne, az a 0771-175 470-es telefonszámon kaphat tájékoztatást munkanapokon 8-16 óra között.

Kakucs Szidónia programfelelős