Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2023. szeptember 15.október 3rd, 2023No Comments

Jelenésélmény ihlette könyv bemutatója

Hároméves kutatómunkát követően mutatták be Akinek Menaságon megjelent a Szent Család című kiadványt annak szerkesztői.

Nem mindennapi kiadvány-bemutatóra hívta az érdeklődőket szeptember 9-én Karácsony László, Szabó Kamilla és Szabó Zsolt. Az Akinek Menaságon megjelent a Szent Család című kis könyv szerkesztő csapata ugyanis három évig kutatott a csíkmenasági Dánél József 1959-es jelenésélményéről, illetve az abból az indíttatásból alakított Szent Család Társulat története után. A megszerzett információkat végül Szabó Kamilla foglalta össze, írta meg, és a Csíkmenasági Közbirtokosság anyagi támogatásával pedig könyv formát ölthetett.

Az esemény délután öt órától kezdődött egy Ina-völgyi terepszemlével, ahol az érdekeltek megtekinthették azt az emlékkövet, amelyet a jelenésélmény helyszínén állítottak 1969-ben. A kultúrotthon előtt összegyűlt érdeklődők egy része traktorral vontatott szekéren közelítette meg a völgyet, a másik fele autókkal kereste fel a helyszínt. A hatvan érdeklődő az emlékkő mellett rövid betekintést kapott a helyszínen történtekbe, majd elhangzott a kő felajánlási imája is, amely a szűk körben történt felállításakor hangzott el.

Ezt követően a csíkmenasági kultúrotthonban folytatódott a program, ahol elsőként Réti Zsófia polgármester köszöntötte az összegyűlteket, méltatva a kiadvánnyal dolgozók befektetett munkáját. Karácsony László, aki a beszélgetést vezette felvezetőjében háláját fejezte ki a kultúrotthonban jelenlevő mintegy 120 érdeklődőnek, hogy megtisztelték jelenlétükkel az eseményt, majd bemutatta a csapatot, és előrevetítette, hogy a kiadvány megszületésének mikéntjéről tudhatnak meg többet a továbbiakban. Szabó Kamilla a kiadvány ötletének megfogalmazódásáról mesélt, a Szent Család Társulat tagkönyvének előkerüléséről, illetve a szerkesztői munkáról, a könyv felépítéséről.

Szabó Zsolt a kutatómunkának a részleteibe, sokrétűségébe engedett betekintést, mesélve a levéltári kutatástól kezdve egészen a Szekuritáté Archívumát Vizsgáló Bizottsággal (CNSAS) való hosszas levélváltásokon át, a Dánél Józsefről készült lehallgatási jegyzőkönyvekből kiderült részletekig. Az esemény végén pedig azt is előre bocsátotta, hogy

a könyv árából származó pénzt szeretnék visszafordítani a helyi közösség javára, információs táblákra, az emlékkő körüli terület rendezésére,

valamint a helyi egyház támogatására. Az esemény végén az érdeklődők vásárolhattak a kiadványból, amelyeket kezükben fogva beszélgetésekbe kezdtek, emlékeket osztottak meg egymással a jelenésélményről, a társulatról.

A kiadvány megvásárolható a továbbiakban is Csíkmenaságon Karácsony Lászlónál, a csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatalnál Szabó Kamillától és Csíkszeredában Szabó Zsolttól.