Skip to main content
Események
By 2023. március 15.március 21st, 2023No Comments

Jeles alcsíkiakról

Mintegy huszan vettek részt a Jeles alcsíkiak könyvsorozat második kötetének bemutatóján községünkben.

Az 1848-49-es eseményekre való ráhangolódás jegyében március 14-én a Gál Sándor-házban tartották meg Daczó Katalin Jeles alcsíkiak című könyvsorozata második kötetének bemutatóját. A betűrendben bemutatott neves alcsíkiak közül ebben a kötetben az E-G betűk közötti személyek szereplenk, köztük Gál Sándor is. Réti Zsófia, községünk polgármestere köszöntőjével nyitotta meg az eseményt, üdvözölte a jelenlévőket, és köszönetét fejezte ki a szerzőnek és a könyvkiadást támogató Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás vezetőjének.

Gergely András felvezetőjében a sorozat előzményébe engedett betekintést, felelevenítte, hogy a sorozat története egy jeles alcsíkiak portréival díszített kalendáriummal kezdődött. Rácsodálkozva a számos, maga korában jelentőségteljes szerepet betöltő felmenőre, egy kötet megjelentetése mellett döntöttek, ám a sok névnek köszönhetően a tervezett kötetek száma jelenleg 4-5-re tehető. A kistérségi vezető szerint a nevek legtöbbjét nem ismerik általában akkor sem, ha falubeliekről van szó, és még kevésbé a mögöttük húzódó élettörténeteket. Egyebek mellett ezért tartja fontosnak a sorozatot, hisz általa megmutatható térségünk lakóinak, hogy méltán lehetnek büszkék a nagy embereket nevelt szülőfalvakra, lakhelyekre. Szavaival élve:

hiánypotló műről beszélünk, amely iránytűként is funkcionálhat most, valamint a későbbiekben.

Az est további részében Daczó Katalin ismertette a kötetet, miután köszönetét fejezte ki azoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a kiadvány elkészültéhez. A sorozat főként a 19-20. század alakjaira koncentrál, de olykor eltekintenek ettől a aszabálytól, ha az adott személynek helyét látják a kötetben. A szerző ismertette a könyv felépítését, a családi vagy rokoni viszonyban levő jelesek kötetbe való beválogatásának mikéntjét, kitért továbbá a gyűjtőmunkára – amiről illik megemlíteni, hogy közel 30 év munkájáról és 3000 vagy annál is több adatbázisban szereplő névről van szó.

A szemléltetett kötetbe bekerült községbeliekről – mint Ferencz Gyárfás, Dr. Ferencz Ignác, Ferenczi Károly és Gál Sándor – részletesebb ismertetőt kaptak a jelenlévők,  ugyanakkor a készülőben levő harmadik kötet helyi vonatkozású nevei is említésre kerültek.  Katalin elmondása szerint az információk továbbadása a cél, hiszen 50 év múlva már nehezebb lenne a kutatás. A leszármazottak most még gyakran segítik a munkáját fényképekkel és adatokkal, de pár év múlva talán már azt sem fogják tudni az akkor élő utódok, hogy kiket ábrázolnak a régi, fakó fényképek. Véleménye szerint ezért is elengedhetetlen, hogy addig gyűjtsünk adatokat, amíg még rendelkezésünkre állnak viszonylag megbízható források. Az eseményt egy kellemes beszélgetés, tapasztalat- és élménycsere zárta.

Ványolos Noémi