Skip to main content
Közérdekű
By 2024. január 15.január 18th, 2024No Comments

Kalákaprogram idén Csinódon

Idén Csinódon kalákázna az a szakembercsoport, akik több székelyföldi gyógyhelyet is helyreállítottak az elmúlt években.

Herczeg Ágnes táj- és kertépítész, az Ars Topia Alapítvány elnöke szervezi azt a kalákamozgalmat, amely során több, mint 20 népi feredőt újítottak fel Magyarországon, Székelyföldön és Vajdaságban az elmúlt években. Nemrég Herczeg Ágnes megkereste Réti Zsófia polgármester asszonyunkat és felajánlotta, hogy

2024 nyarán szívesen elhozza a kaláka következő állomását Csinódra.

Ennek kapcsán november 23-án egy megbeszélésre került sor Csinódon, a helyi iskolában, ahol ennek a felajánlásnak gyakorlati megvalósítására összpontosítottak a jelenlevők. A megbeszélésen jelen volt Albert-Homonnai Márton építésztervező, a helyi közösség képviselői, az iskola igazgatónője, tanárok, tanítók, valamint a helyi önkormányzat képviselői. Csinód és Egerszék jövője kapcsán egyetértettek abban, hogy a megépült út igaz ugyan, hogy kiemeli az elszigeteltségből a két települést, de ugyanannyi értékromboló lehetőséget is rejt magában, mint amennyi előnyt és fejlődést hoz.

Jó lenne megtalálni azt az egyensúlyt a helyi építkezésben és tájképben, hogy a település megtartó ereje ne csorbuljon, és a pozitív demográfiai növekedés is megmaradjon. Ennek az egyensúlynak a megtalálásában segítene Herczeg Ágnes, természetesen a helyi közösséggel karöltve. A kultúrtáj kialakítása, bármilyen beavatkozásról legyen szó, nagyon összetett és érzékeny dolog, csak úgy lehet sikerre vinni, ha a helyi közösség is akarja. Ha a megvalósításban részt vesznek a helyiek, a majdani faluképet mindenki egy kicsit a sajátjának érezi majd.

A felajánlás és a megbeszélés pozitív fogadtatásra talált

úgy az önkormányzat és iskola vezetősége részéről, mint a helyiek részéről. A következő találkozást jövő év elejére tűzték ki, amikorra konkrét megvalósítási tervet fognak kidolgozni a szakemberek. A terveket a helyi közösségnek is megmutatják egy fórum keretében, hogy valóban olyan beavatkozások történjenek, amelyekkel a közösség is egyetért, magáénak érez.

Kocsis Erika községmenedzser