Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2023. június 15.augusztus 3rd, 2023No Comments

Kerámiakiállítás Csíkbánkfalván

Mintegy ezer látogatója volt a Csíkbánkfalván megtartott üveg- és kerámiakiállításnak.

Magyar nemzet történelmi változásai kerámia- és üveggyűjtemény tükrében című időszakos kiállításom május 26-30. között volt látogatható a Bánk Bán Közbirtokossági Faluházban Csíkbánkfalván.

A tárlaton több száz használati- és díszkerámia volt megtekinthető,

amelyek által a magyar kerámiaművészet és annak sokszínűsége került bemutatásra. A kerámiák mellett a kultúrotthonban egy közös magyar múltat idéző üveggyűjtemény is helyet kapott.

Kiállításommal egy időutazásra hívtam minden korosztályt a magángyűjteményem relikviái között, amellyel fel szerettem volna hívni a fiatal generáció figyelmét a néprajzunk egyik legjelentősebb elemére, a kihalófélben levő hagyományos népi mesterségünkre, a fazekasságra Székelyföldön. Azon belül is a csíki fazekasságra akartam hagnsúlyt fektetni, amelynek már alig maradt egy-két művelője. Ugyanakkor a megnyitó napján – a gyerekek nagy örömére – sikerült egy egész napos foglalkozást biztosítani, ahol különböző agyagedényeket készíthettek maguknak Ambrus Attila keramikus segítségével. A helyi önkormányzat pályázati úton nyújtott támogatást a kiállítás létrejöttéhez, amelyet az öt nap alatt mintegy ezer ember látogatott meg.

Biró László, a kiállítás ötletgazdája