Skip to main content
Közérdekű
By 2023. május 10.május 17th, 2023No Comments

Közműhálózat kiépítésének jelenlegi helyzete

Előrelépés hiányában egy másik programból tervezi megvalósítani a Hargita Víz Egyesület a Hargita megyei víz- és csatornahálózat-építési és bővítési nagyberuházását.

A Hargita Víz Egyesület még 2017-ben döntött úgy, hogy az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) által szerez finanszírozást a Hargita megyei víz- és csatornahálózat-építési és bővítési nagyberuházására. A rácsatlakozók számának biztosítása érdekében előzetesen garanciapénzt is gyűjtöttek az érintett települések – Csíkszereda (Csiba, Szécseny, Erdõalja), Csíkszentlélek, Csíkszentdomokos Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentgyörgy, Kászonaltíz, Zetelaka, Fenyéd, Csíkszentmihály, Csíkszentkirály, Máréfalva – lakóitól: az ivóvízhálózat bekötésére 200 lejeket, a szennyvízrendszerre való csatlakozásra pedig 300 lejeket gyűjtöttek össze, amely összegeket egy-egy számlán elkülönítve tartanak azóta is.

Az egyesület vezetősége május elején átiratban tájékoztatta a polgármesteri hivatalt a garanciapénzek és a projekt jelenlegi helyzetéről, közölve, hogy akkor a településekről begyűjtött 1,28 millió lej mostanra 72 ezer lejt kamatozott. Csíkszentgyörgy esetében 615 ivóvízbekötésre és 668 szennyvízhálózati csatlakozásra adtak előleget 423 900 lej értékben, ami mostanra a kamattal 448 107, 66 lejre nőtt – derült ki a küldött adatokból. Mint ismeretes, a  POIM által a hálózatkiépítési munkálatot 2023 végig kellett volna befejezni.

Arról is tájékoztattak, hogy az az óriásberuházás megvalósíthatósági tanulmányát nem sikerült elfogadtatni, 2019 óta öt alkalommal vizsgálták felül a dokumentációt, 2023 januárjában pedig a hatodik lista is elkészült a POIM irányító hatóságának és az Európai Beruházási Bank szakértőinek észrevételeivel. Annak ellenére, hogy a jelzett hiányosságok 80 százalékát már megoldották a tervezők, és hogy minimális kiigazítást kértek,

az egyesület úgy döntött, hogy a piaci árhelyzet és az új európai vízügyi törvény miatt az említett projektet átvezetik a jövőbeli Fenntartható Fejlesztési Programba (PDD beruházási programba).

A jelenlegi helyzet értelmében ennek a programnak a befejezési határideje 2026. december 31-e. A Hargita Víz Egyesület és a Harviz Rt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a finanszírozási útmutató megjelenését követően újra benyújtsák a projektet, bízva abban, hogy általa megvalósulhat a tervezett hálózatfejlesztés.