Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2024. március 18.No Comments

Megemlékezések növekvő részvétellel

Megismertetni Gál Sándor alakját, és méltónak lenni hagyatékára – ezzel a két céllal szervezett idén egyhetes programsorozatot az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 176-ik évfordulója alkalmából a helyi RMDSZ szervezet és polgármesteri hivatal.

Egy hetes megemlékező programon lehetett részt venni községünkben az 1848-49-es szabadságharc és forradalom évfordulója okán. Március 11-én kokárdakészítési lehetőséget biztosított az érdeklődők számára a Csíkszentgyörgy Községi RMDSZ Nőszervezet, azt követően pedig a Ki vagyok én? című színházi előadás révén ismerkedhettek meg a résztvevők a színészi pályán elindulni próbálkozó Petőfi Sándor alakjával. A  visszafogott részvétel ellenére is méltó elindítása volt az ünnepi hetünknek a két programpont.

Hétfőtől csütörtökig nyílt napok által népszerűsítették a Gál Sándor-házat, a négy nap alatt

15 osztályközösség mintegy 200 diákja ismerhette meg jobban a tábornok alakját,

gyermekkori éveinek családi házát. Csíkszeredából, Csíkszentmártonról és a helyi három iskolából érkeztek tanulók a kétszáz éves házba, de két felnőtt csoport is bejelentkezett a nyílt napokra. Egy bevezető előadás után szókereső és kvíz segítette elmélyíteni a szerzett információkat, de régi kifejezések felismerése, a huszárruha részeinek bemutatása és a ház megmentésének filmesített története is arra szolgált, hogy plusz tudással hagyhassák el az épületet a látogatók.

Március 15-én a csíkszentgyörgyi plébániatemplomban ünnepi szentmisével kezdődött a program, amelyen Pál Vilmos Barna plébános homíliájában arra bátorított mindenkit, hogy annál jobban vigyázzanak, harcoljanak az értékeikért, vallásukért, minél inkább gátolják, akadályozzák ebben őket, továbbá ajánlotta, hogy a viharban küszködő életük csonakjába hívják meg Jézust. Záró gondolatként rámutatott, 1848-49-re emlékezve ne felejük, hogy Szűz Mária népe vagyunk, ő oltamaz bennünket.

A mise után Réti Zsófia polgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben arra biztatott mindenkit, hogy  legyen bátor! Éljenek szabadságjogaikkal, tanuljanak az elődöktől, tiszteljék és szeressék egymást, szeressék a mellettük lévő embert.

Ne hagyják, hogy a tömeg hatással legyen rájuk, legyenek önálló saját gondolataik,

őrizzék meg józan itélő képességüket, a józan paraszti eszüket. „Hittel és szeretettel éljük mindennapjainkat, és akkor hiszem, hogy az irigység, a gyűlölet, az egymás kritizálása helyett, a forradalmak által áhított szabadság élvezete a húsvéti kereszt a feltámadásához, az igazi lelki szabadsághoz vezet” – hangsúlyozta.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Hajdu Gábor parlamenti képviselő is felszólalt az ünnepségen, akik után a Márton Ferenc Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát tekinthették meg a templom padsorait megtöltő megemlékezők. A verses, énekes műsor elszorította a résztvevők torkát, meghatotta a jelenlevőket. Majd az I. világháborús emlékmű és a II. bécsi döntés emlékművénél való koszorúzás után zászlós felvonulással közelítették meg a Gál Sándor-szobort a megemlékezők. A fúvószenekar felvezetésében vonuló ünneplők között a Csíkszéki Gál Sándor Hagyományőrző Huszáregyesület tagjai is felsorakoztak, vezetőjük András Zoltán huszárkapitány Gál Sándor mellszobra mellett ünnepi gondolatait is megosztotta. Őt követően a Gátkötők Ifjúsági Egyesület alelnöke Antal Zoltán szólalt fel, beszéde után koszorúzással és a himnuszok eléneklésével zárult a program.

Vasárnap, március 17-én Csíkmenaság közössége is megemlékezett a szabadságharcról és hőseiről: a szentmise után ugyanis az Összetartozás-emlékműnél a menasági Gál Sándor Általános Iskola diákjai elevenítették fel a ’48-as eseményeket. A diákok műsora után Réti Zsófia polgármester is megosztotta gondolatait, mint beszédében kiemelte, az 1848-as események tanulsága ma is aktuális.

A szabadságért való küzdelem sosem ér véget!

„Azoknak az értékeknek az ápolása, amelyekért elődeink küzdöttek, felelősségünk, hogy tovább vigyük és megőrizzük őket. Az 1848-as forradalomra való visszaemlékezés arra hívja fel a figyelmünket, hogy mindannyian részesei vagyunk egy hosszú történetnek, és kötelességünk gondoskodni arról, hogy ez a történet továbbra is méltó legyen azokhoz, akik korábban érte küzdöttek” – érvelt az elöljáró.

A kegyelet koszorúinak elhelyezésével és a himnuszok eléneklésével zárult az egyhetes programsorozat. Köszönet mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a megvalósulásához, az évről-évre növekvő részvevőszám azt bizonyítja, hogy nem feledjük elődeinket, hőseinket, akik szabadságunkért nem féltek életüket sem odaadni.