Skip to main content
AktuálisEsemények
By 2023. április 21.augusztus 1st, 2023No Comments

Mitől vagyunk mások?

Szociális személyiségtípusaink meghatározzák, hogy hogyan viszonyulunk egy-egy helyzethez, hogyan reagálunk. Ezek felismeréséhez nyújtott segítséget Kádár Annamária pszichológus előadása községünkben.

A szociális személyiségtípusokról tartott előadást Kádár Annamária pszichológus április elején az Idősek nappali foglalkoztató központja szervezésében a helyi kultúrotthonban. Az előadáson több mint 150 érdeklődő vett részt, akiknek abban segített a szakember, hogy milyen jelekből tudják felismerni a promováló, kontroller, fenntartó és elemző típusú személyeket, és hogy ezáltal, hogy tudnak velük hatékonyabban kommunikálni.

Humoros, szemléletes előadásában Kádár Annamária tisztázta, a promováló személyek nagyon aktívak, szervezkedőek, mindenhol ott akarnak lenni, rugalmasak, alkalmazkodóak. Soha nem laknak jól élményekkel, jól kommunikálnak, sokat magyaráznak. Sok ötletük van, amelyek gyakran elillannak, amikor örülnek, akkor nagyon örülnek, mikor dühösek, akkor pedig nagyon dühösek. Problémát okoz számukra a rend megtartása, nincs időérzékük és szeretnek költekezni.

Az elemző típusú személyek mindenre felkészültek, a rend és rendszer számukra mindennek az alapja.

Minden helyzetre felkészülnek egy vészforgatókönyvvel, az idejüket megtervezik, beosztják, és tartják is magukat ahhoz. Nem akarnak szerepelni, nyilvánosan beszélni, utálják a meglepetéseket, a váratlan helyzeteket. Rendszerint nem látszik rajtuk, hogy mit éreznek. Pénzügyeikben inkább a spórlás jellemzi őket, költekezéseikről pedig kimutatásokat vezetnek.

A kontroller személyeket leginkább a csend, rend és fegyelem jellemzi. Nagyon egyenesek, nem tűrnek ellentmondást, annak kell lennie, amit ők mondanak. Rendszerint kimondják azt, ami a szívükön van, nem beszélnek mellé. Sokszor bele sem gondolnak abba, hogy a másik mit érez, de elkötelezettek és lojálisak. Nehézséget okoz számukra az empátia.

Mentsük meg a világot – ez a hozzállása a fenntartó típusoknak, akik észreveszik a változásokat, előzékenyek. Túlságosan gondoskodóak, szeretnek másokat ölelgetni, másokról gondoskodni, saját magukat háttérbe szorítva. Számukra nehézséget okoz a leválás, illetve az, hogy a másokról való gondoskodás közben magukról se feledkezzenek meg.

A szakember azt is tisztázta, hogy

általában két típus keveréke jellemző egy-egy személyre, amelyekből nem lehet kinevelni a gyerekeket,

de az évek teltével, a személyiségfejlődés során egyre rugalmasabbakká válnak. Ha felismerjük a típusok jellemzőit, könyebben megérthetjük a gyerekeinket, családunkat, barátainkat, kollégáinkat, így egy-egy helyzetben jobban reagálhatunk, kommunikálhatunk, elkerülhetjük a konfliktusokat.