Skip to main content
Aktuális
By 2023. június 21.augusztus 1st, 2023No Comments

Mozgalmas programok időseknek

Táncolnak, kirándulnak, süt­nek és kézműveskednek is az Idősek nappali foglalkoztató központjába járó helyi idősek.

Az elmúlt időszakban az Idősek nappali foglalkoztató központja látogatóinak legmeghatározóbb foglalkozása a tánc volt. A tánc világnapja alkalmából meghívást kaptunk Csíkmadarasra, ahová egy 26 fős csoporttal látogattunk el, és megtanultunk örömtáncot járni. De mi is az az örömtánc? Egy kíméletes mozgásforma, melyet az idős korosztálynak fejlesztettek ki: igazodik a korosodó szervezet sajátosságaihoz. A koreográfiában nincsenek ugrások, bonyolult lépéskombinációk. Léteznek ülve táncolható formái is, amelyek beiktathatók a koreográfiába pihenő gyanánt, így senki sem fárad el nagyon. A tánc mindamellett, hogy kitűnő örömforrás és aktív szabadidős tevékenység, összetett egészségvédő program is. Jótékonyan hat a testre és a szellemre is. A meghívás óta rendszeresen gyakoroljuk a lépéket. Bátran kijelenthetem, hogy minden táncpróba után izomlázunk van a sok nevetéstől, időseink teljesen „meggyógyulnak” és sikerélménnyel mennek haza.

Továbbá tevékenységeink közé tartozik a laska/perec készítés, kézműves foglalkozás quilling papírtechnikával, bibliaolvasás és annak magyarázata, tánc és ének tanulás, kirándulás, közös mozizás, mozgáskorlátozott vagy ágyban fekvő betegek látogatása.

Közösen megünnepeltük a nők nemzetközi napját, előadást tartottunk a gyógynövények hatásairól, az ízületi fájdalmakról.

Részt vettünk a Baka János Költészet Napi Versenyen, valamint Kádár Annamária Hogyan kommunikáljunk helyesen? című előadásán és a a Liliomfi zenés vígjátékon is.

A tavasz érkezésével szükségét éreztük, hogy kimenjünk a természetbe sütkörészni, nótázgatni, így nagy örömünkre májálisolni voltunk Csíkszentkirályon. Június elsején könyvbemutatón vettünk részt a csoporttal, a magyarországi Sipos Endre A hazugság stációi című kiadványát ismertette, ezután bemutattuk a táncunkat, amelyet a csíkszeredai idősek csoportja is együtt énekelt velünk.

Van olyan személy, akinek mindeddig nem sikerült meglátogatni Erdély híres várait, templomait, a régió minden nemzetének legfontosabb épületeit. A nappali foglalkoztató időseivel együtt sikerült ezt kicsiben megnézni a Mini Erdély Parkban, ezáltal erősíteni tudjuk nemzeti identitásunkat, gazdagítsuk tudásunkat az épített, kulturális örökség megismerésével. Ha kíváncsiak lettek, élőben is megtekinthetőek a közös foglalkozásaink, várunk minden 65 év feletti érdeklődőt nagy szeretettel a csíkbánkfalvi Orbán László Közösségi Házba.

Kakucs Szidónia, programfelelős