Skip to main content
ActualEvenimente
By 2022. mai 24.No Comments

Monument istoric prezervat

Casa Adorján, probabil cel mai frumos monument original de arhitectură populară secuiască din Armășeni, a fost predată comunității pe 24 octombrie. Aproximativ 200 de persoane au participat la această sărbătoare intimă.

 

Aproape o sută de localnici îmbrăcați în costume populare și aproximativ același număr de vizitatori interesați au participat la ceremonia de predare a Casei Adorján. Karácsony László a salutat oaspeții în numele Asociației „Repülj Madár”, prezentând un scurt istoric al monumentului.

 

După prezentare Homonnai Márton Albert, arhitect și președintele Asociației pentru Protecția Monumentelor Istorice din Ciuc, a subliniat în discursul său că ne aflăm în fața poate celui mai frumos monument original al arhitecturii populare secuiești din zona Ciucului, care a renăscut prin muncă și exigență științifică. De asemenea, a descris istoria casei și structura acesteia, care în zilele noastre prezintă modul în care ar fi putut arăta casele și clădirile rezidențiale din sat în urmă cu două sute de ani. El a concluzionat că această clădire este o parte prețioasă a patrimoniului local material și cultural.

 

La ceremonie au ținut discursuri: Lukács Bence Ákos, din partea Consulatului Ungariei din Miercurea Ciuc, Diószegi László, din partea Fundației „Teleki László”, din partea administrației locale Keresztes-Pap Géza viceprimar iar Károly Veronika, din partea Asociației „Repülj Madár” a prezentat un scurt istoric despre familia Adorján.

 

După discursuri, Jenei János, preotul din Armășeni, a binecuvântat clădirea renovată, iar apoi publicul a avut parte de un scurt spectacol susținut de Ansamblul Harghita.