Skip to main content
Evenimente
By 2022. mai 24.No Comments

S-a deschis Casa „Gál Sándor”

La ceremonia oficială de inaugurare a Casei „Gál Sándor” clădirea a fost descrisă ca fiind o casă țărănească tipică din zona Ciucului, cu dimensiuni impozante, care arată că a aparținut unei familii bogate.

Deschiderea oficială a casei natale renovate a lui Gál Sándor a avut loc pe 10 decembrie 2021, în prezența a mai mult de cincizeci de localnici și invitați. La ceremonia de inaugurare primarul Réti Zsófia a fost prima care a urat bun venit oaspeților, subliniind în discursul său că colonelul Gál Sándor nu este doar mândria Ciucsângeorgiului, ci și a națiunii maghiare, a Ținutului Secuiesc, care nu numai a s-a ținut ferm pe câmpul de luptă, dar a creat și valoare o spirituală. De asemenea a subliniat faptul că clădirea este cea mai impresionantă exemplu de arhitectură populară secuiască – o clădire de 11 metri lățime, 16 metri lungime și formată din cinci camere – prezervarea clădirii se datorează multor oameni, cărora primarul le-a exprimat recunoștință.

 

A subliniat în mod special rolul jurnalistei Daczó Katalin, care a scos la lumină povestea casei. În calitate de jurnalistă s-a implicat serios în soarta casei, și datorită ei a supraviețuit casa natală al lui Gál Sándor. În 2015 administrația locală, condusă de József György, a încredințat pe Lőrincz Barna să realizeze un studiu preliminar în calitate de arhitect, iar proiectul a fost realizat în cele din urmă în cadrul unei licitații depuse la AFIR (Agenția pentru Investiții Rurale). Profesioniștii locali au fost implicați în lucrări: nu numai în reconstrucție, ci și în amenajare, deoarece Károly Veronika din Ciucsângeorgiu a pictat mobilierul realizat de Gál Levente, un maestru tâmplar din Bancu, iar covoarele au fost donate de localnici. Țiglele și ținutele secuiești de asemenea au fost cumpărate de la meșteri locali.

 

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat în discursul său că casa renovată a lui Gál Sándor nu este doar casa emblematică comunei Ciucsângeorgiu, ci și casa Cicului de Jos, deoarece cooperarea regională de ani de zile a făcut posibilă această inaugurare. Speră că mulți oameni vor fi interesați de această clădire și că în ea vor avea loc multe întâlniri constructive, evenimente și reuniuni. În discursul său, Lukács Ákos Bence consulul superior al Consulatului din Ungariei la Miercurea Ciuc, a subliniat că inaugurarea casei este o dublă sărbătoare: nu numai că a redat o casă magnifică, ci este și un monument pentru o figură importantă a patrimoniului nostru intelectual Gál Sándor.

După cum a explicat Lőrincz Barna, șeful echipei de proiect, au încercat să salveze cât au putut din clădire. „Daczó Katalin a documentat foarte bune prin fotografii și filme starea originală, am încercat să păstrăm cât mai mult din caracterul și forma originală. Vedem deci o frumoasă casă țărănească tipică.”

La ceremonie a ținut discurs de asemenea Vígh Ádám din partea firmei de execuție și Gergely András, din partea Asociaţiei De Dezvoltare Microregionalã Alcsík.  Discursurile au fost urmate de un spectacol festiv susținut de elevii Școlii Primare „Gál Sándor”. Ca moment de încheiere, clădirea a fost binecuvântată de preotul paroh Pál Vilmos Barna.