Skip to main content
Közérdekű
By 2023. augusztus 1.No Comments

Testvérkapcsolat Felcsút és Csíkmenaság között

Felcsútra látogatott községünk küldöttsége május elején. Ennek okán bemutatjuk a testvérkapcsolat alakulását.

A csíkmenasági gyökerekkel rendelkező Incze Árpád családjával a Budapesttől mintegy 50 kilométerre lévő Felcsúton lakott. Amikor megkereste menasági rokonait, felmerült az ötlet, hogy Csíkmenaság testvértelepülése lehetne Felcsút. Miután hazautaztak, a gondolatot tett követte, Árpád felkereste a felcsúti önkormányzati hivatalt, az akkori polgármester és a képviselő testület is jónak találta az ötletet.

A kapcsolat létrejöttét azzal szentesítették, hogy meghívták a menaságiakat Felcsútra,

így 2007. május 3-8. között a Repülj Madár Egyesület 25 fős csoportja képviselte Menaságot Felcsúton. Orbán Viktor miniszterelnök úr, a polgármester, a vendéglátó felcsúti családok jelenlétében a kapcsolat hivatalos formát vett.

Még azon a nyáron a felcsútiak is népes csapattal érkeztek Menaságra, tartalmas napokat töltve el falunkban, ellátogattunk a Tusványosi Szabadegyetemre, a Szent Anna tóhoz, ismerkedtek vendégeink Székelyfölddel.
2009-ben aztán ismét a menaságiak látogattak Felcsútra, ezúttal már 47-fős csoporttal. A programban székelyruhás fellépés, balatoni fürdőzés, budapesti látogatás, különböző közösségi rendezvényekbe való bekapcsolódás is szerepelt.

Időközben felvetődött a gondolat, hogy nincs falunknak II. világháborús emlékműve, így ismételten Incze Árpád szervezésében elkészült az összetartozás emlékműve, mely Bencze Gábor, felcsúti szobrászművész alkotása. A szobrot Menaság központjában állították fel, és az avató ünnepségre szép számmal érkeztek felcsútiak, és egy gyönyörű avató ünnepség keretében vette birtokba a falu népe, 2010. július 24-én.

A menaságiak köszönetük jeléül egy gyönyörű székelykaput adományoztak felcsúti testvéreinknek.

A kapufaragó mester a csíkmenasági ifj. András Sándor, akinek vezetésével állították fel a kaput Felcsút központjában. Erre az avató ünnepségre 2012. augusztus 12-14. között került sor. A menaságiak ez alkalommal is 45 fővel voltak jelen székely viseletben, ünnepi műsorral ünnepeltek felcsúti testvéreikkel.

2014-ben újabb látogatás következett a felcsútiak részéről, majd ezt követte az iskolás gyerekek bevonása a testvérkapcsolati programokba. Több alkalommal voltak a menasági és a felcsúti gyerekek egymás falujában, elmélyítve ezzel is a testvértelepülési kapcsolatot.

Aztán néhány évig szünetelt a kapcsolat, de a helyi önkormányzat vezetősége, Réti Zsófia polgármester asszony fontosnak látta a kapcsolat felújítását, ezért új lehetőségek nyíltak a testvértelepülési kapcsolatban. A helyi önkormányzat meghívására 2022. áprilisában községünkbe érkezett egy kisebb küldöttség Flier Éva nyugalmazott iskolaigazgató, önkormányzati képviselő vezetésével. Ezt követte az augusztusi újabb látogatásuk, ezúttal Mészáros László polgármester vezetésével kissé népesebb csoport érkezett Menaságra, így újult meg ismét ez a kapcsolat. Az adventi időszakban is meglátogatták a menasági óvodát, ajándékkal kedveskedve a kis óvodásoknak.

Ez év májusában aztán a helyi önkormányzat szervezésében egy 15 fős menasági csapat látogatott Felcsútra, így újítva meg ismételten a testvérkapcsolatot. A csodálatos vendégfogadás is igazolta, hogy komolyan gondolják felcsúti testvéreink a kapcsolat újraélesztését.

Öröm volt találkozni régi barátainkkal, ismerőseinkkel,

végigjárni a jól ismert helyeket, megcsodálni az új, korszerű iskolát, óvodát, részt venni a Puskás Arénában a mérkőzésen, végiglátogatni a Puskás Aréna káprázatos épületeit. Az alcsúti Vál völgyi programokba bekapcsolódni, az arborétum gyönyörű fái között sétálni.
Hogy még mit köszönhetünk a felcsúti testvérkapcsolatnak? Megemlíthetem még az Adorján ház felújítását, hisz a korábbi felcsúti jegyző, dr. Petrin László közbenjárására a Teleki László Alapítvány közreműködésével áll gyönyörű pompájában a ház.

Köszönjük felcsúti testvéreinknek a kedves vendégfogadást, kívánjuk, hogy Csíkmenaság és Felcsút minden lakója egyénileg is ápolja ezt a kapcsolatot, hisz akkor lesz igazi és teljes, ha személyesen is megismerjük egymás életét, így tartozunk össze, és így tekinthetünk az összetartozás emlékművére is.

Károly Veronika, a Repülj Madár Egyesület vezetője