Skip to main content
Közérdekű
By 2024. február 27.február 28th, 2024No Comments

Tilos a tarló égetése

Tilos a tarló, a cserjék és a növényi hulladékok égetése a környezetvédelmi hatóság engedélye és az önkéntes tűzoltó-alakulatok értesítése nélkül.

A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége korábbi átiratában beszámolt, a növényi hulladék, avar égetése csak a vonatkozó jogszabályok betartása és a szükséges engedélyek birtokában lehetséges. Amennyiben egy földbirtokos megkapta a hatósági engedélyt, úgy a következő feltételeknek kell eleget tennie az égetésnek: egyrészt csak szélcsendben gyújthatják meg a száraz aljnövényzetet, amelyet legtöbb 10 hektáros elválasztott területen lehet égetni, az égetési területet pedig el kell szigetelni egyebek mellett az utaktól, szomszédos mezőgazdasági területektől, épületektől. Csak napközben lehet meggyújtani az avart, amelyet az égetés végéig figyelemmel kell kísérni, és fel kell készülni az esetleges oltásra. A lejtős területek esetében a magasabb részeken kell indítani az égetést.

Tilos ugyanakkor az aljnövényzet, növényi hulladékok és az avar égetése kánikulában, illetve szárazság idején.

Míg a portákon, gazdaságokon belüli égetéshez nem, addig minden más területen a száraz aljnövényzet meggyújtása csak a tűzgyújtási engedély megszerzése után lehetséges. Ezeket az engedélyeket a helyi polgármester jóváhagyásával a helyi katasztrófavédelmi parancsnok bocsátja ki. A 2005-ből származó 195-ös számú sürgősségi kormányrendelet 96-ik cikkelye értelmében a fenti előírásokat be nem tartó természetes személyek 6500 és 7000 lej közötti, a jogi személyek pedig 25000 és 30000 lej közötti pénzbírsággal súlythatók.