Földrajzi áttekintés

Csíkszentgyörgy

Csíkszentgyörgy egy alcsíki, Csíkszeredától 22 km-re a Fiság-völgyében, a Csíki medencében fekvő település. A Fiság-völgyében az Alcsíki-medence északkeleti „nyúlványaként”, a Fiság patak által kialakított északkelet-délnyugat irányú folyóvölgy, amely a Csíki-havasok által – déli részének kivételével – közrezárva helyezkedik el.

Csíkbánkfalva

Csíkbánkfalva Csíkszeredától dél-kelet irányban 17 kilométerre, Csíkszentmárton, Mindszent és Csíkszentgyörgy között, a Fiság-völgyében terül el. A falut a Majd hegy és az Aranyos dombja öleli körbe.

Csíkmenaság

Csíkmenaság falu Csíkszeredától 23 km-re keletre, a Taploca patak völgyében fekszik. Az Alcsíki-medence egyik peremfaluja Pottyond és Menaság-Újfalu szomszédjában.

Pottyand

Pottyand Csíkszeredától 26 km-re, Csíkszentgyörgytől 6 km-re található, a Fiság völgyének utolsó faluja (végfaluja), amely Csíkmenaságtól északnyugatra az egyre jobban összeszűkülő Fenyővize-pataka és Alszegi út között helyezkedik el. Ebből is adódik a csúfolódó mondás, miszerint „Pottyand, két hegy közi szottyant”. Egykor Csíkmenaság egyik tízeseként tartották számon, ma már különálló falu. A központi részt Bükkfalvának nevezik, északra tőle van a Lázárfalva és ezek közelében pedig a Borloka rész található, amely a Vasond-pataka mentén helyezkedik el.

Menaságújfalu

Menaságújfalu a megyeszékhelytől, Csíkszeredától délre haladva 21 kilométerre, található. Újfalu a Fiság és a Taploca patak találkozásánál alakult ki, 775-880 méter magasságban. Nyugaton az alszegi bükkerdő szegélyezi a belterületet. A falut a századfórdulón törzskönyvezték Menaság-Újfalu néven.

Kotormány

Kotormány Csíkszeredától délkeletre fekvő település, az Akó-kaputól a Fiság völgyébe vezető út bal oldalán helyezkedik el. Egy völgykatlanban fekszik, messziről csak a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt kápolna tornya látszik. Elnevezése is valószínűleg a fekvésére utal, ugyanis úgy tűnik, mintha a dombok által körülzárt falucska egy kikotort völgybe települt volna.

Csinód

Csinód az Úz patak völgyében helyezkedő szórványtelepülés, Csíkszentmártontól 13 kilométerre északkeleti irányban. Patakjai: Katirésze-pataka, Őrház-pataka, Aklosbérce-pataka és Nagylenes-pataka.

Egerszék

Egerszék Csíkszentmártontól 18 kilométerre található. A falu az Egerszék-pataka völgyében helyezkedik el, amely alsó és felső Egerszékre tagolódik. Északon az Egerszék tető, míg délkeleten az Aklobérc, délen pedig Fenyőfeje határolja. Az Egerszék-patakába ömlik az Urusok-pataka, a Csinód- és a Borok-pataka is.

Gyürke

Gyürke a Csíki-havasok kebelében helyezkedik el, félúton található az Egerszéktől Csobányos felé vezető erdei úton. A falu a 19. század során alakult ki, egyidőben Csinód és Egerszék falvak létesülésével.

Csobányos

Csobányos (vagy Csobános) Bákó megye határán található, amely Menaságújfaluból közelíthető meg. Fontosabb vizei a Lovászó-, a Kárulyé- és az Ástút-pataka, melyek a Csobányos-patakába ömlenek.